Creuse

Dit departement is een van de drie departementen in de regio Limousin. De andere twee departementen zijn Corrèze en Haute-Vienne. De belangrijkste plaats in dit departement is Guéret. Het departement dankt haar naam aan de gelijknamige rivier, die het departement vanuit het zuidoosten naar het noordwesten doorkruist. Het departement wordt omgeven door de departementen Corrèze, Haute-Vienne, Allier, Puy-de-Dôme, Cher en Indre. Creuse

Geschiedenis van het departement Creuse

In het departement zijn sporen gevonden die er op duiden dat het gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er onder meer pijlpunten en stenen messen gevonden, maar bijvoorbeeld ook dolmen en menhirs. De meeste nederzettingen in het departement zijn ontstaan vanaf het jaar 52 na Christus, nadat de Gallo-Romeinse periode was aangebroken. De vele plaatsjes die in deze periode zijn ontstaan hebben gemeen dat elk van de plaatsnamen eindigt op – ac. Een voorbeeld van een dergelijke plaats is Blessac. Door de eeuwen heen heeft het departement Creuse te maken gehad met invasies van vijandelijke volken, onder meer door de Germanen. De eerste invasie vond plaats in het jaar 275, waarbij talloze overblijfselen uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk verloren gingen. Op 4 maart 1790 werd het departement gesticht als gevolg van de Franse Revolutie.
Creuse

Creuse vandaag de dag

Vandaag de dag staat het departement Creuse bekend als een gebied waar genoeg te zien en te beleven is. Zo is de hoofdstad van het departement, Guéret, absoluut een bezoekje waard. De diversiteit van het landschap zorgt er voor dat u hier naar hartenlust kunt wandelen en fietsen, om zo de omgeving te verkennen. Een vakantie in het departement Creuse is dan ook absoluut aan te raden.

Vakantie in Creuse?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Creuse ook interessant: