Beaulieu-sur-Dordogne

Beaulieu-sur-Dordogne is een plaatsje gelegen in het departement Corrèze, in de regio Limousin. Het plaatsje is gelegen aan de rivier Dordogne en wordt door velen tot de mooiste dorpjes in de Limousin gerekend.Beaulieu-sur-Dordogne

Geschiedenis van Beaulieu-sur-Dordogne

Het plaatsje Beaulieu-sur-Dordogne ligt in een omgeving die al vroeg in de geschiedenis bewoond werd. Zo zijn er in de omgeving verschillende prehistorische voorwerpen gevonden die hier op duiden. De geschiedenis van het plaatsje aan de rivier Dordogne begint rond het jaar 855 na Christus, toen Raoul de Turenne, aartsbisschop van Bourges, deze streek bezocht. Hij was zo onder de indruk van de locatie aan de rivier Dordogne, dat hij de locatie omdoopte tot Bellus locus, wat mooie plaats betekent, en er een abdij stichtte. Deze abdij werd al snel belangrijk en zo ontstond er een klein plaatsje rondom de abdij, dat voornamelijk leefde van de visvangst. De naam van het plaatsje werd veranderd in Beaulieu-sur-Dordogne. In de middeleeuwen groeide dit plaatsje uit tot een belangrijk stadje in de regio. Aan het einde van de twaalfde eeuw na Christus werd er dan ook een muur om het plaatsje heen gebouwd, onderbroken door torens en omringd door een gracht. Tot aan de Franse Revolutie maakte Beaulieu-sur-Dordogne een welvarende en rustige periode door. Na de Franse Revolutie verlieten de geestelijken de abdij Saint-Pierre, de abdij waaromheen het plaatsje was ontstaan.

Beaulieu-sur-Dordogne vandaag de dag

Vandaag de dag is dit bijzondere plaatsje een van de mooiste plaatsjes aan de rivier Dordogne en volgens sommigen zelfs een van de mooiste plaatsjes in de regio Limousin. Haar oude centrum bestaat uit vele oude, middeleeuwse straatjes, die allemaal naar de abdij leiden. Door de vele mooie oude gebouwen lijkt het wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. In het plaatsje zijn verschillende gezellige restaurantjes te vinden. Een bezoekje aan Beaulieu-sur-Dordogne is absoluut de moeite waard. Vergeet tijdens uw wandeling door het plaatsje vooral niet om ook een bezoekje te brengen aan de abdij Saint-Pierre. Deze mooie abdij is vrij toegankelijk en meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren.
Beaulieu-sur-Dordogne

Beaulieu-sur-Dordogne bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corrèze ook interessant: