Brive-la-Gaillarde

Brive-la-Gaillarde is een plaats gelegen in het departement Corrèze, in de regio Limousin. Brive-la-Gaillarde is een van de grootste plaatsen in de gehele regio.Brive-la-Gaillarde

Geschiedenis van Brive-la-Gaillarde

Zo rond de eerste eeuw na Christus ontstond er een klein plaatsje op de locatie van het huidige Brive-la-Gaillarde. Het zou echter enkele eeuwen duren alvorens dit kleine plaatsje een periode van groei doormaakte. Pas in de vijfde eeuw na Christus begon het plaatsje te groeien rondom een kerk welke was gewijd aan Saint-Martin l’Espagnol. Tijdens de twaalfde eeuw na Christus was de stad uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden in de regio,waardoor men besloot om een grote verdedigingsmuur om de stad heen te bouwen, om zo de stad en haar inwoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werden de verdedigingswerken rondom de stad uitgebreid en werd er een tweede verdedigingsmuur aangelegd. Tot aan het jaar 1919 stond de stad bekend als Brive. Pas in 1919 werd de naam van de stad veranderd in Brive-la-Gaillarde, waarbij ‘la-Gaillarde’ zou verwijzen naar moed of kracht, waarbij de vermoedens bestaan dat dit deel van de naam is afgeleid van haar sterke middeleeuwse verdedigingswerken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brive-la-Gaillarde een belangrijk bolwerk van het Franse verzet tegen de Duitse bezetters. Deze plaats was de eerste stad van het bezette deel van Frankrijk dat zichzelf wist te bevrijden op 15 augustus 1944, waarvoor de stad onderscheiden werd met het Croix de guerre 1939-1945, een militaire onderscheiding.

Brive-la-Gaillarde vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stad bekend als een van de leukste steden in de regio Limousin. Ondanks haar belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de stad bespaard gebleven van grootschalige vernietigingen, waardoor de stad haar historische karakter grotendeels heeft behouden. In het oude middeleeuwse centrum met haar typerende gezellige, smalle straatjes zijn talloze winkels en restaurants te vinden. Ook herbergt de stad enkele interessante bezienswaardigheden, zoals het Labenche museum en het prachtige stadhuis. Brive-la-Gaillarde is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Limousin!
Brive-la-Gaillarde

Brive-la-Gaillarde bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corrèze ook interessant: