La Souterraine

La Souterraine is een plaats gelegen in het departement Creuse, in de regio Limousin.La Souterraine Er zijn meerdere verklaringen voor de naam ‘La Souterraine’. Volgens sommigen zou de naam zijn afgeleid van een oude, ondergrondse Romeinse tempel. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van ‘Soubrana’, de naam van een inmiddels verdwenen zijbeek van de rivier Sédelle.

Geschiedenis van La Souterraine

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebied rondom de stad al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er bijvoorbeeld Gallo-Romeinse resten gevonden in de stad. Ook is bekend dat er vlakbij het huidige La Souterraine een Gallische nederzetting heeft bestaan. De daadwerkelijke geschiedenis van de stad begint eigenlijk pas relatief laat, in het jaar 1018 na Christus. Gérald de Crozant, een lokale heer, schonk een plaatsje aan de abdij Saint Martial van Limoges. Dit kleine plaatsje was La Souterraine. De aanwezigheid van een Mariabeeld in de ondergrondse Romeinse tempel zorgde voor een grote toestroom aan pelgrims. Vanwege deze grote toestroom werd er besloten om bovenop de ondergrondse tempel een kerk te bouwen. Door de eeuwen heen maakte de plaats een periode van groei door. Hierdoor werd het echter ook steeds belangrijker dat de stad beschermd werd tegen aanvallen van buitenaf. Daarom werd er in de dertiende eeuw na Christus een grote stadsmuur van 585 meter lang om de stad heen gebouwd. Hierbij werden er zes verschillende poorten gebouwd. Een van deze poorten, de Porte Saint-Jean, werd als gevangenis gebruikt en staat sinds het jaar 1920 op de lijst van historische monumenten.

La Souterraine vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stad bekend als een van de mooiste steden in het departement Creuse. In de oude binnenstad vindt u verschillende leuke terrasjes en winkels. Ook zijn hier meerdere oude gebouwen uit de dertiende eeuw na Christus te bewonderen. Ook de Porte Saint-Jean is leuk om te bezichtigen. Vanwege haar ligging is de stad La Souterraine een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Creuse. Hoewel deze stad wellicht wat minder bekend is dan andere steden in de regio als Limoges, Brive-la-Gaillarde en Tulle, doet La Souterraine qua sfeer absoluut niet onder voor deze steden.
La Souterraine

La Souterraine bezoeken?

Wilt u deze mooie oude stad zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Creuse ook interessant: