Limoges

Limoges is de hoofdstad van de regio Limousin en van het departement Haute-Vienne. Tot op de dag van vandaag staat de stad bekend om haar porselein. Limoges

Geschiedenis van Limoges

In het gebied rondom de plaats zijn verschillende sporen gevonden die er op duiden dat deze regio al in de Prehistorie bewoont moet zijn geweest. De stad werd rond het jaar 10 voor Christus opgericht door de Romeinen, onder de naam Augustoritum, vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus. Al snel werden er verschillende typisch Romeinse gebouwen gebouwd, zoals een amfitheater, een theater, een forum, baden en verschillende heiligdommen. De stad kreeg zelfs haar eigen munt. Hieruit blijkt dat Augustoritum al vrij snel als een zeer belangrijke stad werd beschouwd door de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk werd Augustoritum bezet door een Gallische stam die bekend stond als de Lemovices. Zij gaven de stad de naam Limoges en de omringende regio de naam Limousin. In de vierde eeuw na Christus werd de stad grotendeels verlaten door haar eigen inwoners, die vluchtten voor de invallen van verschillende Germaanse stammen. Dankzij de eerste bisschop van Limoges, Sint Martial werd het gebied echter bekeerd en welvarend. Vanaf de elfde eeuw na Christus groeide Limoges uit tot een bloeiend artistiek centrum. In de dertiende eeuw verkeerde Limoges op het hoogtepunt van haar macht. De stad werd beschermd door een groot kasteel met 12 meter- hoge muren. Ondanks de aanwezigheid van dit kasteel werd de stad in het jaar 1370, tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, veroverd door Edward van Woodstock, beter bekend als de Zwarte Prins. Naar verluidt vermoordden de Engelse troepen duizenden inwoners. Ondanks deze zwarte bladzijde in haar geschiedenis, groeide de stad uit tot de prachtige stad zoals zij vandaag de dag bekend staat.

Limoges vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stand bekend als een van de leukste steden in het Westen van Frankrijk. Er is dan ook genoeg te zien en te beleven. Zo is bijvoorbeeld de kathedraal van Limoges meer dan de moeite waard om te bezoeken. Deze kathedraal staat bekend als een mooi voorbeeld van de gotische bouwkunst. Het nationale porseleinmuseum herbergt een van de rijkste collecties aan keramiek en beschikt over een enorme collectie aan porselein. Tot slot is ook de binnenstad van de stad de moeite waard om te bezoeken. Hier vindt u talloze winkels en terrasjes. Een uitje naar Limoges is wat dat betreft van harte aan te bevelen.
Limoges

Limoges bezoeken?

Wilt u deze leuke stad zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Vienne ook interessant: