Turenne

Turenne is een plaatsje gelegen in het departement Corrèze, in de regio Limousin. Het plaatsje is bekend vanwege haar kenmerkende ligging, op de top van een rots. Volgens de kenners behoort dit plaatsje tot de mooiste dorpjes van Frankrijk. Turenne

Geschiedenis van Turenne

De geschiedenis van het plaatsje begint in de negende eeuw na Christus. Na de kruistochten was het plaatsje uitgegroeid tot een zelfstandig feudaal staatje. Vanaf de middeleeuwen tot aan de achttiende eeuw na Christus genoten de burggraven van Turenne volledige autonomie. Zo waren zij vrijgesteld van belastingen en traden zij op als ware vorsten. De autonomie van het plaatsje en haar burggraven eindigde op 8 juni 1738, toen het plaatsje werd verkocht aan de Franse koning Louis XV, om zo de gokschulden van de laatste burggraaf van Turenne, Charles Godfrey, af te kunnen lossen. Door de verkoop van het plaatsje aan de Franse koning eindigde een lange periode waarin het plaatsje als apart staatje kon opereren. Een van de eerste daden van de Franse koning was de ontmanteling van het ooit zo indrukwekkende kasteel. Slechts twee van haar oorspronkelijke torens bleven staan.

Turenne vandaag de dag

Vandaag de dag staat Turenne bekend als een van de mooiste dorpjes in de regio Limousin. Dit heeft, naast haar prachtige ligging, ook te maken met het feit dat het plaatsje haar historische karakter heeft weten te behouden. Mede dankzij haar oorspronkelijke smalle straatjes is dit plaatsje een mooi voorbeeld van een kasteelstadje uit de vijftiende eeuw. Wanneer u door de straatjes loopt kunt u genieten van de vele mooie oude gebouwen. Ook kunt u de ruïne van het kasteel van Turenne bezoeken. Van dit kasteel staan enkel de zogenaamde Toren van Caesar uit de dertiende eeuw na Christus en de Tour de l’Horloge nog overeind. Vanaf de Toren van Caesar kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het plaatsje en haar omringende omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Limousin, mag een bezoekje aan dit prachtige oude plaatsje eigenlijk niet op uw lijstje ontbreken.
Turenne

Turenne bezoeken?

Wilt u Turenne zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corrèze ook interessant: