Uzerche

Uzerche ligt in het departement Corrèze en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in de regio Limousin. Het plaatsje ligt aan de rivier de Vézère, op een hoge rots. het plaatsje wordt ook wel de ‘parel van de Limousin’ genoemd.Uzerche

Geschiedenis van Uzerche

Het is niet geheel duidelijk waar de naam van het plaatsje vandaan komt. Volgens sommige geschiedkundigen is de naam afgeleid van Uzercodunum, een Gallische stad die in het jaar 51 voor Christus werd belegerd en veroverd door de Romeinse troepen onder aanvoering van Keizer Julius Caesar. Waar de verschillende geschiedkundigen het wel over eens zijn, is dat het plaatsje door de eeuwen heen verschillende namen heeft gehad. Zo stond het plaatsje tot het jaar 1190 bekend als Usercensium, na 1190 als Uzercha en in de veertiende eeuw werd het plaatsje Uszerca genoemd. Pas tussen de vijftiende en achttiende eeuw na Christus kreeg het plaatsje haar huidige naam. Na de val van het Romeinse Rijk werd het plaatsje in de zesde eeuw na Christus geplunderd en volledig vernietigd door de Visigoten. Het plaatsje werd echter weer opgebouwd, dit maal beschermd door een grote verdedigingsmuur. In de achtste eeuw na Christus werd het plaatsje belegerd door de Saracenen. Deze belegering duurde maar liefst zeven jaar. Aan deze belegering kwam een einde door een slimme zet van de bewoners van het plaatsje. Zij joegen de laatste levende dieren het plaatsje uit. De Saracenen zagen dit als een teken dat, ondanks de jarenlange belegering, het plaatsje dus nog genoeg voorraden had. Hierdoor besloten de Saracenen om de jarenlange belegering te staken, en ontsnapten de inwoners van Uzerche aan een hongerdood. Omdat het plaatsje verder van grote vernietigingen bespaard bleef, kon het uitgroeien tot een van de mooiste plaatsjes in de regio Limousin.

Uzerche vandaag de dag

Vandaag de dag is Uzerche een prachtig plaatsje om te bezoeken. Het plaatsje heeft haar middeleeuwse karakter weten te behouden. De vele prachtige oude gebouwen maken van Uzerche een plaatsje dat u echt eens bezocht moet hebben. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Limousin is Uzerche een plaatsje dat u absoluut eens met een bezoekje moet vereren. Van de oude abdij tot het oude centrum: in Uzerche is genoeg te zien en te beleven, zodat u hier gerust een middagje door kunt brengen.
Uzerche

Uzerche bezoeken?

Wilt u dit prachtige oude plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corrèze ook interessant: