Argonne

Argonne is een prachtig, uitgestrekt en bosrijk gebied dat in de regio Lorraine ligt. Het gebied strekt zich uit over de departementen Meuse en Marne en kent een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van Argonne

Al in de Gallo-Romeinse tijd speelde de Argonne een belangrijke rol in de vervaardiging van aardewerk. Gedurende de middeleeuwen lag het gebied op de grens van het graafschap Champagne en het Heilige Roomse Rijk, waardoor er regelmatig om dit gebied gestreden werd. In het jaar 1792 slaagden soldaten uit Pruisen er in om tot diep in de bossen van Argonne door te dringen. In de Slag bij Valmy werden zij echter tegengehouden door het Franse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de frontlinie dwars door Argonne heen. Er vonden hevige gevechten plaats, waarbij zowel de Geallieerden als het Duitse Keizerrijk zware verliezen leden. In september 1918 begon het zogenaamde Meuse-Argonne-offensief, het grootste offensief in de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten. Dit offensief zou duren tot aan de wapenstilstand van 11 november 1918, waarmee er een einde kwam aan de hevige gevechten in Argonne.

Argonne vandaag de dag

Ondanks het feit dat deze streek een zeer turbulente geschiedenis kent, staat dit gebied vandaag de dag bekend als een van de mooiste streken in het noorden van Frankrijk. In dit bosrijke gebied zijn tot op de dag van vandaag nog veel sporen terug te vinden uit de Eerste Wereldoorlog, waaronder oude bunkers en loopgraven. Ook doen bezienswaardigheden in dit gebied, zoals Butte de Vauquois, herinneren aan de zware gevechten die hier plaats hebben gevonden. Behalve dat een uitstapje naar dit gebied meer dan interessant is voor diegenen met een interesse in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, is dit gebied ook een geschikte bestemming voor natuurliefhebbers. In dit gebied zijn vele prachtige wandelroutes te vinden!
Argonne

Argonne bezoeken?

Wilt u dit prachtige, bosrijke gebied in het departement Meuse zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Meuse ook interessant: