Fleury-devant-Douaumont

Fleury-devant-Douaumont is een van de negen Franse dorpen die volledig zijn verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit dorpje lag niet ver van de bekende plaats Verdun, vlak bij de belangrijke Franse forten Fort Douaumont en Fort de Vaux. Deze indrukwekkende locatie is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Geschiedenis van Fleury-devant-Douaumont

Tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Fleury-devant-Douaumont een klein, rustig plaatsje met ongeveer vierhonderd inwoners. Op 21 februari 1916 werd het plaatsje echter opgeschud door een groot Duits bombardement, wat de bekende Slag om Verdun inluidde. Na aanvang van deze veldslag lag het plaatsje maandenlang midden in de frontlinie. Nadat de Duitse troepen zowel Fort Douaumont als Fort de Vaux veroverd hadden, begonnen zij aan een offensief aan het front van Froideterre-Souville. Dit ging gepaard met omvangrijke artilleriebeschietingen door zowel het Duitse Keizerrijk als de Franse verdedigers. Hierbij werd het dorpje volledig weggevaagd als gevolg van de meedogenloze beschietingen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het dorpje nooit meer heropgebouwd en werd het uitgeroepen tot een gedenkplaats. In 1979 werd er op de locatie van het dorpje een kleine kapel gebouwd, een stille herinnering aan het plaatsje dat hier ooit gelegen was.

Fleury-devant-Douaumont vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie absoluut de moeite waard. Deze indrukwekkende locatie ligt in een bos, waar de kraters van de granaatinslagen tot op de dag van vandaag nog goed zichtbaar zijn. Middels enkele informatieborden krijgt u een beeld van waar de straten en woningen van dit dorpje gestaan moeten hebben. Een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie is uitstekend te combineren met een bezoekje aan de belangrijkste forten in dit gebied, Fort Douaumont en Fort de Vaux.

Fleury-devant-Douaumont bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Meuse ook interessant: