Fort de Vaux

Fort de Vaux is een indrukwekkend fort in het departement Meuse. Het fort ligt bij het kleine plaatsje Damloup, niet ver van de grotere plaats Verdun. Dit fort speelde een belangrijke rol tijdens de Slag om Verdun, een van de bloedigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog.

Geschiedenis van Fort de Vaux

Na afloop van de Frans-Duitse oorlog van 1870 besloten de Franse legerleiders om een reeks forten aan te leggen. Deze forten werden onder meer gebouwd bij Verdun, Toul, Épinal en Belfort. Deze reeks forten moest een eventuele Duitse aanval af kunnen slaan. Fort de Vaux werd gebouwd tussen 1881 en 1884 en maakte deel uit van de verdedigingslinie rondom de plaats Verdun. Het fort werd volledig omgeven door een droge gracht en verschillende geschutskoepels. Hoewel het fort kleiner was dan het nabijgelegen fort Douaumont, was het niet minder goed bewapend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er zwaar gevochten rondom de plaats Verdun. Op 1 juni 1916 begonnen de Duitsers met een grootschalige aanval op het fort, voorafgegaan door zware artilleriebeschietingen. Hoewel de Fransen dapper stand hielden, leden zij zware verliezen. Op 7 juni moesten zij zich, na dagenlange aanvallen met onder meer vlammenwerpers alsnog overgeven.

Fort de Vaux vandaag de dag

Ondanks de verwoestende gevolgen van de Eerste Wereldoorlog is Fort de Vaux tot op de dag van vandaag te bezoeken. Dit indrukwekkende fort is opengesteld voor bezoekers en is meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Aan de hand van een audiogids komt u tijdens uw bezoek alles te weten over de geschiedenis van dit fort. Brengt u uw vakantie door in de omgeving van Verdun, of elders in het departement Meuse? Dan is een bezoekje aan dit indrukwekkende fort absoluut aan te raden!
Fort de Vaux

Fort de Vaux bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort in het departement Meuse zelf bezoeken en alles te weten komen over de geschiedenis van dit fort? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Meuse ook interessant: