Fort Douaumont

Fort Douaumont is een groot fort dat tussen 1885 en 1913 werd gebouwd bij het voormalige plaatsje Douaumont, net buiten Verdun in het departement Meuse. Dit fort maakte deel uit van de Franse verdedigingslinie rondom deze plaats en vervulde een centrale rol tijdens de slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Geschiedenis van Fort Douaumont

Nadat de Frans-Duitse oorlog in het jaar 1871 afgelopen was moest Frankrijk de regio Elzas en een gedeelte van de regio Lorraine afstaan aan het Duitse Keizerrijk. Het was duidelijk voor de Franse legerleiding dat langs de noordoostgrens behoefte was aan een versterking van de verdedigingslinie. In 1885 begon men dan ook met de bouw van verschillende forten, waaronder Fort Douaumont. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 groeide dit fort al snel uit tot een van de belangrijkste forten rondom Verdun. Op 25 februari 1916 begon de tien maanden durende slag om Verdun. Tijdens deze slag regenden meer dan 40.000 granaten van allerlei kalibers neer op het fort en verloren meer dan 100.000 soldaten het leven. De Duitsers slaagden er relatief snel na het begin van de slag in om fort Douaumont te veroveren. Niet veel later werd het fort echter weer heroverd door de Franse troepen.

Fort Douaumont vandaag de dag

Vandaag de dag is Fort Douaumont een indrukwekkende herinnering aan de verschrikkelijke slag om Verdun. Waar het plaatsje Douaumont als gevolg van de slag om Verdun volledig is weggevaagd, is dit fort bewaard gebleven. De hevigheid van de gevechten rondom dit fort is terug te zien in de kraters. Dit indrukwekkende fort is opengesteld voor bezoekers. Wanneer u dit fort bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding. Tijdens deze rondleiding komt u onder begeleiding van een deskundige gids alles te weten over de slag om dit fort. Ook kunt u er voor kiezen om op eigen gelegenheid dit fort van de buitenkant te bezichtigen. Zo kunt u het omringende landschap bezichtigen met de vele diepe kraters en kuilen. Ook kunt u nog enkele geschutskoepels bezichtigen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Meuse is een bezoekje aan dit indrukwekkende fort absoluut de moeite waard!

Fort Douaumont bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort met zijn rijke geschiedenis zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Meuse ook interessant: