Ossuarium van Douaumont

Het ossuarium van Douaumont is een zeer indrukwekkend monument in het departement Meuse. In dit ossuarium bevinden zich de resten van ongeveer 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten. Deze soldaten zijn gesneuveld tijdens de slag om de nabijgelegen plaats Verdun, gedurende de Eerste Wereldoorlog.

Geschiedenis van het ossuarium van Douaumont

Na de zware slag om Verdun was het gebied rondom deze plaats veranderd in een waar maanlandschap. Dit was het gevolg van de grootste artilleriebeschietingen die de wereld tot dan toe had gezien. Gedurende deze tien maanden lange slag was een enorm aantal slachtoffers gevallen. Zo zijn er naar schatting meer dan 300.000 soldaten gesneuveld tijdens deze verschrikkelijke veldslag. In het jaar 1919 bouwde men een houten gebouw op het voormalige slagveld, waar ongeïdentificeerde soldaten een laatste rustplaats werd gegeven. De bisschop van Verdun startte een geldinzameling gestart om een grotere rustplaats te bouwen. Op 22 augustus 1920 werd door maarschalk Pétain de eerste steen gelegd van het ossuarium. De bouw van het ossuarium van Douaumont zou uiteindelijk twaalf jaar in beslag nemen. Op 7 augustus 1932 werd dit monument officieel geopend door de Franse president.

Het ossuarium van Douaumont vandaag de dag

Vandaag de dag is het ossuarium van Douaumont een zeer indrukwekkende locatie. Deze bijzondere plek moet u echt eens bezocht hebben wanneer u in de omgeving verblijft. Het gebouw is 137 meter lang en moet een zwaard uitbeelden dat tot het gevest in de grond gestoken is. De muren van het ossuarium zijn versierd met de wapens van de steden die geld hebben gedoneerd voor de bouw. Vanuit de toren van het ossuarium kunt u uitkijken over het voormalige slagveld. Tijdens de heldere dagen kunt u genieten van een indrukwekkend uitzicht. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog? Dan is een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie absoluut de moeite waard.

Het ossuarium van Douaoumont zelf bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie in het departement Meuse zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Meuse ook interessant: