Abdij van Flaran

De abdij van Flaran is een Cisterciër abdij gelegen bij het plaatsje Valence-sur-Baïse, in het departement Gers. De abdij van Flaran staat bekend als een van de best bewaard gebleven abdijen in het zuidwesten van Frankrijk.Abdij van Flaran

Geschiedenis van de abdij van Flaran

De abdij van Flaran werd gesticht in het jaar 1151, door monniken van de abdij van Escaldieu. Evenals andere abdijen in het zuiden van Frankrijk, vergaarde de abdij al relatief snel rijkdom, mede dankzij haar uitgestrekte grondgebied op beide oevers van de rivier de Baise. Om de abdij en haar bijhorende grondgebied te beschermen, bouwden de monniken een muur aan de zuidkant van de abdij, de kant die het meest kwetsbaar was. Ondanks de aanleg van deze muur had de abdij zwaar te lijden onder de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland en de Godsdienstoorlogen. Zo werd een deel van de abdij in het jaar 1569 na Christus, samen met haar archieven verbrand. Vele monniken werden vermoord door de troepen van de graaf van Montgomery. In het jaar 1972 werd de abij van Flaran aangekocht door het departement Gers en startten de omvangrijke herstelwerkzaamheden, zodat de abdij tot haar volle glorie hersteld kon worden.

De abdij van Flaran vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Flaran toegankelijk voor publiek. De abdij staat zelfs bekend als een van de mooiste abdijen in het departement Gers. In de abdij worden twee permanente tentoonstellingen gehouden, een over de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela en de andere over de geschiedenis van deze abdij. Combineer deze twee interessante tentoonstellingen met de prachtige romaanse kerk, het gotische klooster en de kapittelzaal met haar mooie marmeren zuilen en het is duidelijk dat een bezoekje aan deze abdij meer dan de moeite waard is. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers, kan een bezoekje aan de abdij van Flaran eigenlijk niet op uw lijstje ontbreken.
Abdij van Flaran

De abdij van Flaran bezoeken?

Wilt u deze mooie abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: