Belcastel

Chateau Belcastel is een middeleeuws kasteel gelegen nabij het gelijknamige plaatsje. Het is gelegen aan de noordzijde van de rivier Aveyron. De naam ‘Belcastel’ betekent ‘mooi kasteel’ of ‘groot kasteel’.

Chateau Belcastel

Geschiedenis van Belcastel

Het kasteel  werd voor het eerst vermeld in een stuk tekst uit het jaar 1040. Het kasteel was destijds slechts een primitieve vesting. Uit opgravingen is echter gebleken dat er al eerder een vesting op de locatie van het kasteel aanwezig moet zijn geweest. Dit vermoeden word onderbouwd door de vondst van resten van verdedigingswerken, welke stroomafwaarts in de rivier zijn gevonden. Gedurende de Honderd-jarige oorlog kwam het kasteel in handen van Merigot Marchez, een lokale leider met een slechte reputatie. Meer dan 27 jaar was het kasteel privébezit van Merigot Marchez, totdat Jean d’Armagnac het kasteel kocht. Hij veranderde dit kasteel in een fort, en liet een grote kerk bouwen op de linkeroeverbank van de rivier de Aveyron. In de loop der eeuwen zou Belcastel nog meerdere malen van eigenaar wisselen. In het midden van de jaren ’70 was het eens zo roemruchte kasteel niet meer dan een ruïne. Onder leiding van de Franse architect Fernand Pouillon werd echter aan de restauratie begonnen. In 1982 was het kasteel van Belcastel weer in ere hersteld.

Belcastel vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel van Belcastel toegankelijk voor toeristen. Gedurende het bezoek wordt de bezoekers een inzicht gegeven in de geschiedenis, alsmede de in architectuur van het kasteel. Het bezoek neemt in totaal ongeveer een uur in beslag. Tijdens het bezoek krijgt u onder andere authentieke middeleeuwse harnassen en wapentuig te zien, alsmede adembenemende uitzichten. Behalve het kasteel, is ook het plaatsje  zelf absoluut de moeite waard om te bezoeken. Tegelijk met de restauratie van het kasteel, zijn ook omliggende woningen tot hun oorspronkelijke staat teruggebracht, waardoor het gehele dorp een authentieke, middeleeuwse sfeer uitdraagt. Een bezoekje aan dit schitterende kasteel zal dan ook voelen als een reis terug in de tijd!

Chateau Belcastel

Belcastel bezoeken?

Wilt u dit kasteel zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant: