Chaos de Montpellier-le-Vieux

Chaos de Montpellier-le-Vieux is een rotsachtig gebied bij de plaats la Roque-Sainte-Marguerite, in het departement Aveyron. Dit gebied staat bekend om haar prachtige en bijzondere rotsformaties.Chaos de Montpellier-le-Vieux

Geschiedenis van Chaos de Montpellier-le-Vieux

Het rotslandschap van Chaos de Montpellier-le-Vieux is gevormd door talloze millennia van watererosie, dat het dolomiet gesteente van de Causse Noir heeft uitgesleten. Door dit eeuwenlange proces is een bijzonder, rotsachtig landschap van circa 120 hectare groot ontstaan. Tot in 1870 wist men wel van het bestaan van dit bijzondere landschap, maar werd het landschap door de lokale bevolking beschouwd als een ‘vervloekte stad’, waar de duivel rond zou dwalen. Het feit dat schapen en geiten die zich ‘s nachts in de omgeving van het gebied bevonden, ten prooi vielen aan de vele rondzwervende wolven, zorgde ervoor dat men eeuwenlang liever zo ver mogelijk bij dit bijzondere landschap uit de buurt bleef. In 1883 werd het gebied in kaart gebracht door de bekende Franse speleoloog Alfred-Édouard Martel. In 1931 werd het gebied eigendom van de zogenaamde Société de l’Aven Armand, die er een toegangsweg liet aanleggen, waardoor het gebied bereikbaar werd voor toeristen.

Chaos de Montpellier-le-Vieux vandaag de dag

Vandaag de dag is Chaos de Montpellier-le-Vieux een gebied dat absoluut de moeite waard is om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aveyron, of in een aangrenzend gebied. De prachtige, door de tand des tijds uitgesleten rotsformaties zijn een lust voor het oog. Op sommige plekken lijken de rotsen wel op de ruïnes van een stad in de verte en met een beetje fantasie kunt u heel wat figuren ontdekken in de rotsformaties. In het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Ook rijdt er een treintje door het gebied. Tegen betaling kunt u dit prachtige gebied zo zonder al te veel moeite verkennen. Het ritje met de trein neemt ongeveer veertig minuten in beslag. Of u er nou voor kiest om dit gebied te voet te verkennen of u zich liever met het treintje door dit bijzondere landschap laat rijden: een bezoekje aan Chaos de Montpellier-de-Vieux is meer dan de moeite waard.
Chaos de Montpellier-le-Vieux

Chaos de Montpellier-le-Vieux bezoeken?

Wilt u dit bijzondere rotslandschap zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant: