Château de Foix

Het château de Foix, oftewel het kasteel van Foix, is een oud middeleeuws kasteel dat hoog uit torent boven de gelijknamige plaats in het departement Ariège. Château de Foix

Geschiedenis van het château de Foix

Château de Foix is gebouwd op de overblijfselen van een ouder fort, uit de zevende eeuw na Christus. In het jaar 1002 werd het kasteel voor het eerst benoemd in een historisch document. Het kasteel was zeer belangrijk vanwege haar strategische ligging. Dankzij de ligging van het kasteel kon men gemakkelijk de meest noordelijke vallei van de Ariège verdedigen. Vanaf het jaar 1034 speelde château de Foix een voorname rol in de kruistochten tegen de Albigenzen, ook wel de Katharen genoemd. Het kasteel behoorde namelijk toe aan het graafschap van Foix, dat zich fel verzette tegen de kruistocht tegen het Katharisme door de katholieke kerk. Zo bood het kasteel onderdak aan de Katharen die vervolgd werden. Dit leidde er toe dat het château de Foix meerdere malen belegerd zou worden, onder meer door de troepen onder leiding van Simon de Montfort in 1211 en 1212. Ondanks de verschillende belegeringen zou het kasteel slechts één keer veroverd worden, in het jaar 1486, door verraad van binnenuit. Na verloop van tijd verloor het kasteel haar strategische waarde. Tot aan het jaar 1862 zou het château dienst doen als gevangenis.

Château de Foix vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel van Foix een van de mooiste kastelen in het departement Ariège. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de buurt van Foix is een bezoekje aan dit mooie kasteel dan ook absoluut aan te raden. Een bezoek aan het indrukwekkende kasteel van Foix neemt ruim twee uur in beslag en biedt een mooie inzage in de historie van het château. Wanneer u dit kasteel bezoekt tijdens de mooie zomerdagen, kunt u in een van de torens van het kasteel genieten van een verbluffend uitzicht over Foix en haar nabije omgeving. Het moge duidelijk zijn, wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ariège mag een bezoekje aan dit mooie kasteel eigenlijk niet ontbreken!
Château de Foix

Château de Foix bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk