Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie is een bijzonder mooi keteldal in het departement Hautes-Pyrénées, in de buurt van het dorpje Gavarnie.Cirque de Gavarnie Dit keteldal ligt in het Parc national des Pyrénées, vlakbij de grens met Spanje.

Geschiedenis van Cirque de Gavarnie

Dit bijzondere keteldal is evenals andere dalen in de Pyreneeën ontstaan door een duizenden jaren durend proces van erosie. Duizenden jaren lang heeft het ijs zich door de rotsen geboord, met dit bijzonder mooie keteldal als eindresultaat. De Franse dichter Victor Hugo omschreef het Cirque de Gavarnie als een ‘Natuurlijk Colosseum’. Dit vanwege haar enorme omvang en omdat de vorm van het dal doet denken aan de vorm van een oud Romeins Colosseum. Er zijn verschillende passen en doorgangen te vinden aan de rand van het keteldal. Een van de bekendste doorgangen is La Brèche de Roland. Volgens de legende werd er een gat in de steile bergwand gehouwen door het zwaard van de held Roland, die een neef van Karel de Grote zou zijn. In 1997 werd het Cirque de Gavarnie door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Cirque de Gavarnie vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit keteldal bekend als een van de mooiste natuurgebieden aan de Franse kant van de Pyreneeën. Wanneer u een natuurliefhebber bent, of van wandelen houdt is een bezoekje aan dit keteldal dan ook meer dan de moeite waard. Tijdens de zomermaanden kunt u wanneer u dit dal bezoekt de prachtige waterval van Gavarnie bezichtigen. Deze waterval is maar liefst 422 meter hoog, waarmee het de hoogste waterval in Frankrijk is. In het dal zijn vele verschillende wandelroutes uitgezet van verschillende moeilijkheidsgraden. Er is dus voor ieder wat wils. Brengt u uw vakantie door in het departement Hautes-Pyrénées? Dan is een bezoekje aan dit beeldschone keteldal meer dan de moeite waard!

Cirque de Gavarnie bezoeken?

Zelf een wandeling door dit mooie keteldal maken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk