Col de Peyresourde

Col de Peyresourde is een bekende bergpas op de grens van de departementen Hautes-Pyrénées en Haute-Garonne.Col de Peyresourde Deze col is 1569 meter hoog en wordt regelmatig opgenomen in de route van de grootste wielerronde ter wereld: de Tour de France. De pas verbindt de vallei van Louron in het departement Hautes-Pyrénées met de vallei van Larboust in het departement Haute-Garonne.

Geschiedenis van Col de Peyresourde

De weg over deze bergpas is in de loop der eeuwen altijd de belangrijkste verbinding geweest tussen de plaatsen Louron, Larboust en Bagnères-de-Luchon. Om deze belangrijke weg te beschermen tegen lawines en modderstromen, besloot men in de twintigste eeuw om vele bomen te planten. Deze bomen moesten eventuele modderstromen tegenhouden en zo voorkomen dat de weg ontoegankelijk zou raken. Deze bergpas heeft door de jaren een veelvuldig een belangrijke rol gespeeld in de Tour de France. De Col de Peyresourde werd voor het eerst tijdens deze grote wielerronde beklommen in het jaar 1910. De Franse wielrenner Octave Lapize kwam als eerste renner boven. Lang heeft Lapize niet van zijn overwinning kunnen genieten omdat hij om het leven kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het jaar 1917. Sinds 1910 is Col de Peyresourde 67 keer beklommen tijdens de Tour de France.

Col de Peyresourde vandaag de dag

Vandaag de dag is Col de Peyresourde een van de bekendste bergpassen in de Pyreneeën. Ieder jaar weer wagen velen zich aan de beklimming van deze pas. De pas is goed bereikbaar vanuit Bagnères-de-Luchon, waar velen aan hun fietsavontuur beginnen. U hoeft echter geen getrainde fietser te zijn om bovenop de top van deze bergpas van de prachtige natuur te genieten. Zo is het meer dan de moeite waard om met de auto naar de top te rijden en van het mooie landschap te genieten. Brengt u uw vakantie door in het departement Haute-Garonne of in het aangrenzende departement Hautes-Pyrénées? Dan is een uitstapje naar deze indrukwekkende bergpas absoluut de moeite waard!

Col de Peyresourde bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende bergpas zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk