Col de Portet-d’Aspet

Col de Portet-d’Aspet is een bekende bergpas in de Pyreneeën, in het departement Haute-Garonne.Col de Portet-d’Aspet Deze bergpas is 1069 meter hoog en wordt regelmatig opgenomen in de route van de Tour de France.

Geschiedenis van Col de Portet-d’Aspet

De Col de Portet-d’Aspet kent een rijke geschiedenis wanneer het aankomt op de wielersport. Deze bergpas speelde echter ook een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo was het Franse verzet, de Maquis, zeer actief in dit gedeelte van de Pyreneeën. De bergpas Col de Portet-d’Aspet werd dan ook regelmatig gebruikt door het verzet, om vele vluchtelingen van allerlei nationaliteiten naar Spanje te helpen, uit de handen van de Duitse bezetter. Vanaf het jaar 1947 is deze beklimming vele malen opgenomen in het routeprofiel van de Tour de France, zo ook in de editie van 1995. Op 18 juli 1995 reed de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli met een enorme vaart naar beneden. In de voorlaatste bocht van de afdaling vloog hij uit de bocht en raakte hij met zijn hoofd een betonblok. Casartelli liep ernstige hoofdwonden op en zou uiteindelijk overlijden als gevolg van zijn crash.

Col de Portet-d’Aspet vandaag de dag

Ondanks haar treurige verleden staat Col de Portet-d’Aspet tot op de dag van vandaag bekend als een van de mooiste bergpassen in het departement Haute-Garonne. Of u nou een fanatieke fietser bent of een natuurliefhebber: een bezoekje aan deze mooie bergpas is zeker de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied. Op de top van deze bergpas is een mooi monument te bezichtigen dat gewijd is aan het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook op de plaats van het ongeluk van Fabio Casartelli is een monument te bezichtigen. Voor een bezoek aan deze mooie bergpas kunt u gerust een middagje de tijd nemen!

Col de Portet-d’Aspet bezoeken?

Wilt u deze mooie bergpas zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk