Col du Tourmalet

Col du Tourmalet is een bekende berg in het departement Hautes-Pyrénées. Geen enkele andere berg in de Pyreneeën is vaker beklommen in de Tour de France dan de Col du Tourmalet. De Col du Tourmalet is een berg die tot de verbeelding spreekt. Zo wordt de berg niet alleen vaak opgenomen in de route van de Tour de France, ieder jaar weer proberen veel amateurwielrenners de top te halen. Col du Tourmalet

Geschiedenis van Col du Tourmalet

De Col du Tourmalet dankt haar naam aan een overstroming van de rivier Gave, in de achttiende eeuw na Christus. Door deze overstroming werd het verkeer gedwongen om deze pas te nemen. De naam ‘Tourmalet’ betekent dan ook zoiets als ‘slechte omweg’. Lang voordat de berg bekend werd als vanwege de Tour de France, werd de berg voornamelijk beklommen door herders met hun kudde, of pelgrims. In het jaar 1910 werd de 2115 meter hoge berg voor het eerst opgenomen in de route van de Tour de France. De Franse wielrenner Octave Lapize was officieel de eerste wielrenner die de top bereikte. Sindsdien maakt te beklimming van de Tourmalet vrijwel ieder jaar deel uit van de route van de Tour de France, vaak als onderdeel van de zogenaamde ‘Koninginnenrit’, ofwel de zwaarste touretappe van de Tour de France.

Col du Tourmalet vandaag de dag

Vandaag de dag is het beklimmen van de Tourmalet per fiets een van de meest gehoorde dromen van menig amateurwielrenner. Het is dan ook niet voor niets dat deze berg jaarlijks door duizenden fietsers beklommen wordt. Toch is een bezoek aan deze indrukwekkende berg niet alleen de moeite waard wanneer u een liefhebber bent van de wielersport. Om en nabij de Col du Tourmalet zijn namelijk verschillende wandelroutes uitgezet. Tot slot is het ook absoluut de moeite waard om de berg op te rijden met de auto. Vanaf de top van de berg kunt u op onbewolkte dagen namelijk genieten van een prachtig uitzicht!

Col du Tourmalet bezoeken?

Wilt u deze berg, legendarisch is dankzij haar rol in de wielersport, zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant: