De grot van Bédeilhac

Bédeilhac is een grote grot, gelegen bij het stadje Bédeilhac-et-Aynat in het departement Ariege, in de regio Midi-Pyrénées. Deze grot is bekend vanwege haar enorme ingang en vanwege het feit dat er prachtige muurschilderingen zijn te bezichtigen. De grot ligt in een omgeving waar ook veel andere mooie grotten te vinden zijn, zoals de grot van Niaux, Lombrives en Mas d’Azil.Bédeilhac

Geschiedenis van de grot van Bédeilhac

De grot van Bédeilhac werd al in de Prehistorie gebruikt als schuilplaats. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de grot al 15.000 jaar voor Christus deels bewoond moet zijn geweest. De vondst van verschillende speerpunten bevestigd dit. Hoewel het niet duidelijk is wanneer de grot voor het eerst is ontdekt, is wel bekend dat de grot in het jaar 1773 deels verkent en in kaart gebracht is. Het duurde echter tot juli 1906 totdat er een muurschildering werd ontdekt. Na de ontdekking van deze muurschildering is de grot meerdere malen onderzocht, waarbij veel bewijzen werden gevonden voor het feit dat de grot al eeuwen eerder bewoond moet zijn geweest. Nadat er nog meer muurschilderingen werden ontdekt, werd de grot in het jaar 1929 officieel erkent als een belangrijk historisch monument. Vanwege de omvang van de grot, deden er tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest vreemde geruchten de ronde. Zo zouden de Duitse bezetters in het geheim bezig zijn geweest om de grot in te richten als landingsbaan voor Duitse gevechtsvliegtuigen. Hoewel dit achteraf niet waar is gebleken, had dit gerucht, op basis van de omvang van de grot best waar geweest kunnen zijn. Op 1 juli 1972 slaagde een klein vliegtuigje er zelfs in om te landen in de grot van Bédeilhac.

De grot van Bédeilhac vandaag de dag

Vandaag de dag is de grot van Bédeilhac door iedereen te bezoeken. Bezoekers van deze grot kunnen zich vergapen aan de gigantisch grote ingang, de muurschilderingen en andere sporen uit het verleden. U kunt er voor kiezen om de grot onder begeleiding te verkennen, zodat u er zeker van kunt zijn dat u alle bijzondere delen van de grot te zien krijgt. Een dergelijke rondleiding duurt ongeveer 90 minuten. Een bezoekje aan de grot van Bédeilhac is absoluut de moeite waard!
Bédeilhac

De grot van Bédeilhac zelf bezoeken?

Wilt u deze grote grot zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: