Lombrives

Lombrives is een enorme grot gelegen in het departement Ariège, vlakbij de plaats Tarascon-sur-Ariège. Deze grot is maar liefst 39 kilometer lang, en is daarmee de grootste grot van heel Europa. De grot heeft circa tweehonderd verschillende ingangen, en twee grote kamers. De Kathedraalkamer is ongeveer net zo groot als de Notre-Dame in Parijs, terwijl de zogeheten Satanskamer zelfs nog vier keer zo groot is!Lombrives

Geschiedenis van Lombrives

De grot Lombrives is in de prehistorie bewoond geweest. Dit concludeerden archeologen nadat zij verschillende botten en primitieve gereedschappen in deze grot hadden gevonden. In de middeleeuwen werd de grot Lombrives gebruikt als toevluchtsoord door de Katharen, die door de kruisvaarders vervolgd werden in de naam van de Katholieke kerk. Later in de geschiedenis zou de grot ook gebruikt door struikrovers als schuilplaats. In deze grote grot konden zij zich gemakkelijk verbergen. Naar verluidt zouden er 250 soldaten spoorloos zijn verdwenen in de nabije omgeving van de grot. Zij zouden ten prooi zijn gevallen aan de struikrovers. Net zoals bij vele andere grotten, is er ook aan de grot van Lombrives een legende verbonden. In de grot van Lombrives is het graf van Pyréne te vinden. Pyréne was een koningsdochter, en de grote liefde van niemand minder dan de legendarische Hercules. Volgens de legende zou zij bevallen zijn van een grote slang, en met doodsangsten een nabijgelegen bos zijn ingevlucht, alwaar zij om het leven kwam. Hercules zou zo boos zijn geworden vanwege het overlijden van zijn grote liefde dat hij de aarde verkreukelde. Volgens de legende zouden zo de Pyreneeën zijn ontstaan. De naam van deze bergketen is dan ook afgeleid van Pyréne.

De grot van Lombrives vandaag de dag

Vandaag de dag is de grot van Lombrives opengesteld voor bezoekers, en daarmee is het de grootste grot in Europa die opengesteld is voor het grote publiek. De grot van Lombrives bevat vele gangen en ruimtes. Gelukkig is de grot te bezoeken met een gids, die u in ongeveer twee uur tijd alle mooie delen van deze grot laat zien. Vergeet niet om een warme trui mee te nemen wanneer u deze grot bezoekt, omdat het in deze grot een stuk koeler kan zijn dan buiten de grot. Een bezoekje aan deze enorm grote grot is absoluut de moeite waard!
de grot van Lombrives

De grot van Lombrives bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende grot zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk