Gallo-Romeinse villa van Montmaurin

De Gallo-Romeinse villa van Montmaurin ligt vlakbij het gelijknamige plaatsje in het departement Haute-Garonne. Deze villa staat ook wel bekend onder de naam ‘Villa Rustica’. De villa is een van de grootste Romeinse villa’s die in dit gedeelte van Zuid-Frankrijk zijn teruggevonden en is dan ook interessant om met een bezoekje te vereren.

Geschiedenis van de Gallo-Romeinse villa van Montmaurin

De overblijfselen van deze Gallo-Romeinse villa werden aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt. Uit verschillende archeologische onderzoeken is gebleken dat deze villa tijdens de eerste eeuw na Christus werd gebouwd als boerderij. Het land dat bij deze boerderij hoorde zou meer dan duizend hectare groot zijn geweest. Zo rond de vierde eeuw na Christus werd de boerderij verbouwd tot een enorme villa. Volgens verschillende onderzoekers zou deze villa tot aan het einde van de vijfde eeuw na Christus bewoond zijn geweest. Aan het eind van 1949 werd de Gallo-Romeinse villa van Montmaurin officieel als historisch monument geclassificeerd.

De Gallo-Romeinse villa van Montmaurin vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bijzondere villa opengesteld voor bezoekers. Voor een bezoekje aan deze historische locatie kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Tijdens uw bezoek kunt u onder meer verschillende mooie zuilen bewonderen. Ook zijn er enkele mooie mozaïeken vloeren te bezichtigen. Een bezoekje aan de villa is leuk om te combineren met een uitstapje naar het museum van Montmaurin. Door de eeuwen heen zijn er vele voorwerpen gevonden bij de villa, waaronder Romeinse munten, die in het museum tentoongesteld worden. Brengt u uw vakantie door in het departement Haute-Garonne of in het aangrenzende departement Gers? Dan is een uitstapje naar deze bijzondere Romeinse villa absoluut de moeite waard!
Gallo-Romeinse villa van Montmaurin

De Gallo-Romeinse villa van Montmaurin bezoeken?

Wilt u deze bijzondere historische locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk