Gouffre de Padirac

Gouffre de Padirac is een druipsteengrot, gelegen op de bodem van een diepe schacht. De grot ligt ongeveer dertien kilometer ten noorden van de plaats Gramat, in het departement Lot.

Geschiedenis van Gouffre de Padirac

De grot, of beter gezegd schacht van Padirac werd op 9 juli 1889 voor het eerst verkend door de beroemde Franse speleoloog Edouard-Alfred Martel. Nadat hij met behulp van een touwladder eindelijk de bodem van de 100 meter diepe schacht had bereikt, begon de daadwerkelijke verkenning van de grot door Martel en zijn vier metgezellen. In de volgende jaren zouden meerdere verkenningen volgen. Op 10 april 1898 werd de grot officieel opengesteld voor het grote publiek. Evenals vele andere grotten, heeft ook de Gouffre de Padirac een eigen legende. Volgens de bekendste van deze legenden, is de schacht van Padirac ontstaan doordat de duivel op de grond stampte om de Heilige Saint Martin uit te dagen. Als de Heilige in staat zou zijn om van de ene kant van de schacht naar de andere kant te springen, zou de duivel de zielen van de verdoemde slaven van de Hel afstaan aan de Heilige. De Heilige slaagde in deze missie, waarna de duivel volgens de legende afdaalde in de schacht, om vervolgens nooit meer aan het aardoppervlak te verschijnen.

Gouffre de Padirac vandaag de dag

Gouffre de Padirac is geen grot zoals alle anderen. Dit valt al op bij de aankomst. Zo ligt de ingang van de grot op de bodem van een meer dan 100 meter diep gat in de grond. Bezoekers kunnen zowel per lift als met de trap afdalen naar de bodem van het grote gat. Beneden in de grot wordt het nooit warmer dan 13 graden Celcius. Een trui of vest is dan ook aan te raden. Na een korte wandeling door de grot, gaat de rondleiding verder per boot. Middels een spannende boottocht van ongeveer 500 meter lengte kunnen de bezoekers onder professionele begeleiding de grot verder verkennen. Gedurende de verkenning van de grot worden de bezoekers door de gids geïnformeerd over het ontstaan van de grot, alsmede de bijzondere kenmerken. Een van deze bijzondere kenmerken is de zogenaamde Grande Pendeloque. Dit is een enorme steen van circa 60 meter hoogte. Een bezoek aan deze grot zal u nog lang bijblijven!
Gouffre de Padirac

Gouffre de Padirac bezoeken?

Wilt u zelf afdalen in deze diepe schacht in het departement Lot? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk