Gouffre d’Esparros

Gouffre d’Esparros, oftewel de kloof van Esparros, is een grot nabij het stadje Esparros. De grot is gelegen in de Vallée des Baronnies. Dit is altijd al een vallei geweest waar heel veel water aanwezig is. Het water heeft in deze vallei meer dan 400 holtes uitgesleten, waarvan de Gouffre d’Esparros er dus een is.

Kristallen in de Gouffre d'Esparros

Geschiedenis van Gouffre d’Esparros

Volgens de legende is de grot ontdekt dankzij een schaap. Op een dag komt een schaapherder er achter dat er een schaap ontbreekt uit de kudde. Een bevriende houthakker gaat vervolgens op zoek, en hoort het vermiste schaap vanuit een opening in de grond. Wanneer hij het schaap uit de onderaardse gang haalt, valt hem op dat deze gang erg lang is. In 1938 verkent de bekende speleoloog Norbert Casteret de grot, samen met zijn metgezel Gattet Germain. Zij ontdekken dat de grot een gangenstelsel omvat van meer dan drie kilometer lang. Bovendien bleken de wanden van de grot bedekt te zijn met allerlei prachtige kristallen. Het bestaan van de grot is lang geheim gehouden, om plunderingen te voorkomen. Op 30 oktober 1987 wordt de grot aangemerkt als een ‘Site naturel classé’, waardoor haar belang voor de wetenschap werd bevestigd.

Gouffre d’Esparros vandaag de dag

Vandaag de dag is Gouffre d’Esparros een grot die opengesteld is voor het publiek. Er mogen echter slechts 300 bezoekers per dag naar binnen, en niet meer dan 20 personen per rondleiding. Dit heeft te maken met de milieubalans van de grot. Gouffre d’Esparros is namelijk een levende grot. Dit betekent dat de grot zich tot op de dag van vandaag nog steeds doorontwikkeld. Met het oog op deze ontwikkeling zijn bepaalde temperatuurwaarden, en de luchtvochtigheid in de grot belangrijke factoren. Door slechts een beperkt aantal bezoekers per dag binnen te laten is men in staat om deze waarden op een acceptabel niveau te houden. Dit neemt niet weg dat Gouffre d’Esparros een interessante grot is om te bezoeken!

Gouffre d'Esparros

Gouffre d’Esparros bezoeken?

Wilt u de pracht van deze grot zelf ervaren? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant: