Grot van Mas d’Azil

Mas d’Azil is een grot gelegen het in het departement Ariège, in de regio Midi-Pyrénées. De grot van Mas d’Azil is de enige grot in Europa waar het mogelijk is om er met de auto doorheen te rijden. De grot is uitgesleten door de rivier Arize en staat mede bekend om haar indrukwekkende natuurlijke ingang: een immens grote poort van maar liefst 51 meter hoog en 48 meter breed. In de nabije omgeving van de grot Mas d’Azil zijn nog meer indrukwekkende grotten te vinden, zoals de grot van Niaux, de grot van la Vache, de grot van Bédeilhac en de grot van Lombrives.Mas d'Azil

Geschiedenis van de grot van Mas d’Azil

In de grot van Mas d’Azil zijn, evenals in vele andere grotten in de regio Ariège, sporen gevonden die duiden op het feit dat de grot in de Prehistorie bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er verschillende gereedschappen gevonden, maar ook harpoenen en speerpunten, die gebruikt werden voor de jacht. Ook zijn er verschillende grotschilderingen aangetroffen. Volgens de kenners zijn deze schilderingen zowel qua aantal als op basis van de kwaliteit echter niet te vergelijken met de muurschilderingen zoals die in de grot van Lascaux. Desalniettemin hebben de ontdekkingen in de grot van Mas d’Azil er voor gezorgd dat men veel inzicht heeft gekregen in het leven van de prehistorische mens. Het prehistorische tijdperk met de naam Azilium, circa 8000 jaar voor onze jaartelling, ontleent daarom haar naam aan deze grot. In de geschiedenis heeft de grot van Mas d’Azil meerdere malen gediend als schuilplaats voor vervolgde bevolkingsgroepen als de Katharen, maar later, tijdens de Godsdienstoorlogen, ook de Protestanten.

De grot van Mas d’Azil vandaag de dag

Wanneer men vandaag de dag over de weg D119 rijdt, kan men zo door deze indrukwekkende grot heen rijden. Voor wie wat meer wenst te weten over de grot van Mas d’Azil, is er het nabijegelegen museum. Hier kunt u vele vondsten zoals prehistorische speren en andere materialen bewonderen. Ook kunt u er voor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding langs de vele bijzondere elementen van deze grot. Een bezoekje aan de grot van Mas d’Azil is absoluut de moeite waard. Zelfs wanneer u wat minder tijd heeft is het alsnog erg indrukwekkend om met de auto door deze bijzondere grot heen te rijden.
Mas d'Azil

De grot van Mas d’Azil bezoeken?

Wilt u deze mooie grot zelf uitgebreid verkennen, of wilt u er met de auto door heen rijden? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: