Grotten van Gargas

De grotten van Gargas zijn prachtige grotten bij het plaatsje Aventignan, in het departement Hautes-Pyrénées. Deze grotten staan bekend om de bijzonder goed bewaard gebleven schilderingen en gravures. Het zijn dan ook de enige grotten in dit gebied waar schilderingen en gravures zijn aangetroffen.

Geschiedenis van de grotten van Gargas

De grotten van Gargas werden aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt en in kaart gebracht door Émile Cartailhac en Henri Breuil. In het jaar 1906 werden er bijzondere handafdrukken ontdekt, door de prehistoricus Felix Regnault. Uit onderzoek bleek dat deze handafdrukken dateren uit de steentijd. In de grotten werden in totaal meer dan 200 van deze handafdrukken gevonden. Naast de handafdrukken werden er ook prehistorische werktuigen en botten gevonden. Hieruit blijkt dat deze grotten al zeer lang bewoond zijn geweest. In 1910 werden de grotten van Gargas door het Franse ministerie van Cultuur geclassificeerd als historisch monument. Niet veel later werden de grotten opengesteld voor bezoekers, waarna de grotten al snel uitgroeiden tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het departement Hautes-Pyrénées.

De grotten van Gargas vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Hautes-Pyrénées? Of in een van de aangrenzende departementen Pyrénées-Atlantiques, Gers of Haute-Garonne? Dan is een bezoekje aan deze bijzondere grotten absoluut de moeite waard. Wanneer u deze grotten bezoekt, krijgt u onder begeleiding van een deskundige gids alle mooie elementen van de grotten te zien. De rondleiding duurt ongeveer vijftig minuten. In de grotten is het niet warmer dan elf graden Celsius: een jas of warm vest is dus geen overbodige luxe. Wanneer u deze mooie grotten bezoekt kunt u ook een kijkje nemen bij Nestploria. Nestploria is het informatiecentrum bij de ingang van de grotten, waar jong en oud alles te weten komen over deze bijzondere grotten!

De grotten van Gargas bezoeken?

Wilt u deze bijzondere grotten in het departement Hautes-Pyrénées zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant: