Hautacam

Hautacam is een skioord in het departement Hautes-Pyrénées en ligt op een hoogte van 1560 meter. De beklimming is bekend onder wielerliefhebbers dankzij de Tour de France. De officiële beklimming begint in het plaatsje Argelès-Gazost en staat bekend om zijn grilligheid. Ieder jaar is het dan ook voor vele fietsers een ware uitdaging om de top te bereiken. Overigens is het skioord Hautacam niet het eindpunt van de zich omhoog slingerende weg. Ongeveer een kilometer verder ligt op 1635 meter de Col de Tramassel, wat eigenlijk het hoogste punt is van deze beklimming.

Geschiedenis van Hautacam

Tot op heden is de klim naar Hautacam vijf keer opgenomen in de route van het grootste wielerspektakel ter wereld, de Tour de France. De eerste keer was in 1994, toen de Fransman Luc Leblanc als eerste bovenkwam. In 1996 was deze beklimming wederom opgenomen in de route en rekende de Deense renner Bjarne Riis af met zijn concurrenten. In het jaar 2000 kwam Lance Armstrong als eerste boven en zette hij zijn concurrenten op minuten achterstand. Hierna duurde het acht jaar totdat de beklimming van de Hautacam weer deel uit maakte van de Tour de France. In 2008 kwamen de renners en teamgenoten Leonardo Piepoli en Juan José Cobo Acebo tezamen over de streep. In 2014 maakte deze indrukwekkende klim voor het laatst deel uit van de Tour de France. Destijds kwam de Italiaanse wielrenner Vicenzo Nibali als eerste over de streep.

Hautacam vandaag de dag

Vandaag de dag is de klim naar Hautacam een geweldige uitdaging voor de sportievelingen onder ons. Deze mooie col is absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Hautes-Pyrénées. Vanaf de top kunt u tijdens de mooie, heldere zomerdagen genieten van een adembenemend mooi uitzicht over het prachtige landschap van de Pyreneeën. Tot slot zijn er zowel op als rondom deze mooie berg talloze mooie wandelroutes te vinden waar u naar hartenlust kunt wandelen.
Hautacam

Hautacam bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende berg in het departement Hautes-Pyrénées zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant: