Kasteel van Calmont d’Olt

Calmont d’Olt is een kasteel gelegen in het department Aveyron, nabij het plaatsje Espalion. Calmont d’Olt ligt bovenop een grote basaltrots van 535 meter hoogte, en kijkt uit over de omringende omgeving.

Kasteel van Calmont d'Olt

Geschiedenis van het kasteel van Calmont d’Olt

In de buurt van het kasteel zijn verschillende voorwerpen opgegraven, zoals vuurstenen en stenen bijlen. Dit wordt gezien als het bewijs dat het gebied al 5000 jaar geleden bewoond moet zijn geweest. Het gebied rondom het kasteel is door de eeuwen heen altijd al strategisch belangrijk geweest. Dit had onder andere te maken met de aanwezigheid van de handelsroute tussen de plaatsen Rodez en Aubrac. Deze liep vrijwel dwars door het gebied, waardoor het met het oog op de handel van groot belang was dat deze route bewaakt werd. De bouw van het kasteel Calmont d’Olt is begonnen in de elfde eeuw. Er werd gekozen voor de strategische locatie bovenop een hoge basaltrots, omdat men vanaf die positie de gehele omgeving in de gaten kon houden. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd er een tweede ring verdedigingswerken om het kasteel heen gebouwd. Uiteindelijk zouden er acht versterkte verdedigingstorens worden bijgebouwd. Na de Honderdjarige Oorlog verloor Calmont d’Olt haar strategische waarde. In de zestiende eeuw werd het kasteel verlaten, en raakte het in verval. In 1992 werd het kasteel gerestaureerd, en aangemerkt als een historisch monument.

Het kasteel van Calmont d’Olt vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel opengesteld voor bezoekers. De hele dag door worden er rondleidingen gegeven. Hierbij worden de bezoekers van informatie voorzien over de geschiedenis van dit indrukwekkende kasteel. Naast de rondleidingen worden er ook allerlei demonstraties gegeven, zoals een demonstratie boogschieten. Een bezoekje aan kasteel Calmont d’Olt is erg leuk voor zowel jong als oud. Vergeet tijdens het bezoek vooral niet te genieten van het prachtige uitzicht over de omringende omgeving!

Kasteel van Calmont d'Olt

Calmont d’Olt bezoeken?

Zelf dit indrukwekkende kasteel bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk