Kasteel van Lavardens

Het kasteel van Lavardens is een kasteel uit de zeventiende eeuw, bij het plaatsje Lavardens in het departement Gers. Het kasteel staat op een heuvel, het hoogste punt van het plaatsje. Het kasteel kijkt dan ook uit over het glooiende landschap van het departement Gers. Het kasteel staat onder meer bekend om haar prachtige mozaïekvloeren.

Geschiedenis van Château de Lavardens

Hoewel het kasteel van Lavardens pas in de zeventiende eeuw gebouwd werd, was er al eerder in de geschiedenis sprake van een kasteel op deze strategische locatie. Al in de twaalfde eeuw werd hier een fort gebouwd, in opdracht van de graven van Armagnac, die destijds in hoog aanzien stonden in de regio. In de vijftiende eeuw werd het kasteel belegerd door de troepen van de Franse koning Charles VIII. Na de verovering van het kasteel verloor het haar strategische waarde en raakte het in verval. Aan het einde van de zestiende eeuw kwam het vervallen kasteel in handen van Antoine de Roquelaure, een goede vriend van de Franse koning Henri IV. Hij kreeg het kasteel als dank voor zijn loyaliteit. In opdracht van de Roquelaure werd het kasteel in volle glorie hersteld. Zelf maakte Antoine de Roquelaure dit echter niet meer mee. Hij stierf op 81-jarige leeftijd, vlak voordat de verbouwing van het kasteel was afgerond. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het kasteel verlaten en raakte het wederom in verval. Het feit dat het kasteel in het jaar 1961 als historisch monument werd aangemerkt betekende de redding van dit indrukwekkende bouwwerk. Zo hebben er vanaf 1961 verschillende herstelwerkzaamheden plaatsgevonden waardoor het kasteel vandaag de dag bekend staat als een van de mooiste bezienswaardigheden in het departement Gers.

Het kasteel van Lavardens vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit kasteel in het plaatsje Lavardens bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Gers. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers. Onder begeleiding van een deskundige gids komt u alles te weten over dit mooie kasteel en haar geschiedenis. De rondleiding, die ongeveer anderhalf uur duurt, laat u alle mooie elementen van dit kasteel zien, waaronder haar prachtige, authentieke mozaïekvloeren. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers is een bezoekje aan dit mooie kasteel absoluut de moeite waard!
Kasteel van Lavardens

Het kasteel van Lavardens bezoeken?

Wilt u dit prachtige kasteel zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: