Kasteel van Roquefixade

Het kasteel van Roquefixade is een oude ruïne op een hoge klif, boven de plaats Roquefixade in het departement Ariège, ongeveer acht kilometer ten westen van de grotere plaats Lavelanet. Kasteel van Roquefixade

Geschiedenis van het kasteel van Roquefixade

Het kasteel kent een rijke geschiedenis. Volgens verschillende bronnen stamt het kasteel van Roquefixade uit de twaalfde eeuw na Christus, hoewel de hedendaagse ruïne moderner is. Het kasteel wordt ten onrechte aangemerkt als een van de zogenaamde Katharen kastelen. Hoewel de locatie van het kasteel wel ooit een toevluchtsoord is geweest voor de Katharen tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen, dateert de ruïne van het kasteel uit een latere periode in de geschiedenis. De rots waarop het ooit zo indrukwekkende kasteel zich bevond, is door de eeuwen heen altijd gezien als een belangrijke strategische locatie. Zo maakte het kasteel van Roquefixade aan het einde van de dertiende eeuw na Christus deel uit van een linie van kastelen in de heuvels van het bergmassief Corbières, bedoeld om het territorium van het graafschap van Foix in de gaten te houden. Vanaf de veertiende eeuw na Christus werd het kasteel meerdere malen gerenoveerd. In de zeventiende eeuw na Christus werd het ooit zo indrukwekkende kasteel van Roquefixade op bevel van de Franse koning Lodewijk XIII gesloopt. In 1995 werd de ruïne van het kasteel officieel geclassificeerd als historisch monument.

Het kasteel van Roquefixade vandaag de dag

Vandaag de dag is de ruïne van het kasteel opengesteld voor publiek. De ruïne is te bezoeken via een pad vanuit het nabijgelegen dorp. Let op, de wandeling kan lastig zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens de warme zomerdagen is het aan te raden om een flesje water mee te nemen. Na een wandeling van ongeveer dertig minuten komt u aan op deze indrukwekkende locatie. Vanuit de klif waar de ruïne van het kasteel van Roquefixade op ligt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Een bezoekje aan de indrukwekkende ruïne van het kasteel van Roquefixade is absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ariège!
Kasteel van Roquefixade

Het kasteel van Roquefixade bezoeken?

Wilt u deze prachtige locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: