La grotte de Niaux

La grotte de Niaux, oftewel de grot van Niaux, ligt nabij het plaatsje Niaux in het departement Ariège. De grot vertoont gelijkenissen met de grot van Lascaux. Zo zijn ook hier vele prehistorische muurschilderingen van hoge kwaliteit aangetroffen.

Muurschildering in de grot van Niaux

Geschiedenis van la Grotte de Niaux

Uit de inscripties op de wanden van de grot is gebleken dat de grot van Niaux al vanaf de zeventiende eeuw druk bezocht werd. De bezoekers van de grot realiseerden zich echter niet dat de muurschilderingen in de zogenaamde ‘Salon Noir’ al eeuwen oud waren. Pas nadat de grot was verkend, en de bijzondere muurschilderingen werden aangetroffen, kwam de grot van Niaux in het middelpunt van de aandacht te staan bij de specialisten. In 1925 werd er een galerij gevonden met meerdere muurschilderingen. Deze galerij werd de ‘Cartialhac galerij’ genoemd. Later bleek dat de aangetroffen muurschilderingen stamden uit de periode tussen 11500 en 10500 jaar voor Christus.

La grotte de Niaux vandaag de dag

Vandaag de dag is de grot van Niaux een populaire toeristische attractie. Desondanks wordt de toegang tot de grot gereguleerd. Het is namelijk van belang om een stabiele temperatuur van circa twaalf graden te behouden in de grot, om zo de kwaliteit van de muurschilderingen te waarborgen. Van juli tot september zijn er slechts elf groepen van maximaal twintig bezoekers toegestaan. In tegenstelling tot andere, meer toeristische grotten, is de grot van Niaux niet verlicht met gemonteerde lampen. De bezoekers krijgen dan ook zaklampen overhandigd. Ook dit is een maatregel om de kwaliteit van de muurschilderingen te waarborgen. Een bezoek aan deze grot is niet aan te raden voor diegenen die bang zijn in het donker. De kans is altijd aanwezig dat de batterijen van een of meerdere zaklampen leeg raken, en wanneer de rondleiding eenmaal is begonnen, kan men niet terug naar de ingang. Bovendien is het oppervlak van de grot in haar natuurlijke staat gelaten. In deze grot vind u geen aangelegde wandelpaden. Stevige wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. In verband met het geringe aantal bezoekers dat per dag wordt toegelaten, is het aan te raden om vooraf te reserveren. Zo voorkomt u eventuele teleurstellingen bij de ingang van de grot.

Ingang van de grot van Niaux

La grotte de Niaux bezoeken?

Wilt u zelf een spectaculaire rondleiding door deze grot ervaren? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: