La Grotte du Pech Merle

La Grotte du Pech Merle is een grot gelegen in de vallei van de rivier Célé in de regio Midi-Pyrénées, vlakbij het dorpje Cabrerets. De grot is circa twee kilometer lang. Er zijn prehistorische rotstekeningen te vinden die tot de mooiste rotstekeningen van Frankrijk worden gerekend.

Muurschildering in La Grotte du Pech Merle

Geschiedenis van la Grotte du Pech Merle

Hoewel de aanwezigheid van het grottenstelsel al bekend was aan het begin van de 20e eeuw, is de grot met de wandtekeningen pas later ontdekt. In 1922 waren het twee Franse jongens van 16 en 15 jaar oud, André David en Henri Dutertre, die de grot ontdekten. Toen het nieuws van de ontdekking van de grot bekend werd, begon men onmiddellijk met de verkenning van de grot. Het onderzoek van de muurschilderingen en de gravuren werd gedaan door Vader Amédée Lemozi, de priester van Cabrerets. Uit de verkenning van de grot bleek dat de galerijen van de grot gemiddeld 10 meter breed waren, met een gemiddelde hoogte van 5 tot 10 meter. Net als in de bekendere grot van Lascaux, zijn de tekeningen in de grot van Pech Merle circa 17.000-25.000 jaar geleden gemaakt door de Cro-Magnonmens. Er bleken in totaal twee verschillende niveaus van de grot aanwezig te zijn. De rotstekeningen bleken echter alleen op het eerste niveau aanwezig te zijn. In de loop der jaren zijn er in de nabije omgeving nog tientallen grotten ontdekt met wandtekeningen. Alleen deze grot is echter opengesteld voor bezoekers.

Grotte du Pech Merle vandaag de dag

Vandaag de dag kan een bezoek aan La Grotte du Pech Merle gezien worden als een bijzondere ervaring. In de grot kan men onder andere tekeningen bewonderen van bizons, paarden, mammoeten, oerossen, herten en figuren waarvan de betekenis onduidelijk is. Naast de tekeningen van dieren, zijn er ook tekeningen van mensen te bewonderen, alsmede een aantal versteende voetafdrukken. Per dag mogen er maximaal 700 bezoekers de grot in. Dit om de kwaliteit van de wandschilderingen te waarborgen.

Muurschildering in La Grotte du Pech Merle

La Grotte du Pech Merle bezoeken?

Wilt u zelf de muurschilderingen in deze grot bewonderen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: