Montagne Noire

Montagne Noire is een kleine bergketen tussen de plaatsen Carcassonne en Mazamet, in de departementen Tarn en Aude. De Montagne Noire, oftewel het ‘Zwarte gebergte’ is een zuidelijke uitloper van het Centraal Massief. De Pic de Nore is met een hoogte van 1214 meter de hoogste berg in deze bergketen, die bekend staat om de prachtige natuur. Het gebied dankt zijn naam aan de donkere bossen aan de noordkant. Hiernaast hangt er vaak dichte bewolking boven dit gebergte; door de schaduw hiervan ziet het er altijd donker uit.

Geschiedenis van Montagne Noire

Deze bergketen is ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstaan. De Romeinen ontdekten dat dit gebied rijk was aan goud- en zilveraders. Daarom bouwden zij hier verschillende forten en legden zij meerdere handelsroutes aan in dit gebied. Tijdens de middeleeuwen vormde dit gebied de grens tussen het koninkrijk van de Franken en dat van de Visigoten. Verschillende kastelen, zoals het kasteel van Hautpoul en het kasteel van Lastours dateren uit deze periode. Dankzij de geïsoleerde ligging van dit gebied bleef de Montagne Noire grotendeels bespaard van de vernietigende gevolgen van de Honderdjarige Oorlog. Eeuwenlang vormde de winning van edelmetalen de grootste bron van inkomsten in deze streek. Nadat de goud-, zilver-, en koperaders uitgeput raakten in de vijftiende eeuw, werd dit gebied meer en meer verlaten. Mede dankzij deze ontwikkeling is de Montagne Noire in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een van de mooiste natuurgebieden in het zuiden van Frankrijk.

Montagne Noire vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze kleine bergketen bekend om de prachtige natuur en de vele mooie dorpjes en wandelroutes. In dit gebied komt u vele kronkelige en smalle weggetjes tegen en piepkleine, authentieke plaatsjes, zoals bijvoorbeeld het schilderachtige Minerve. Ook zijn er verschillende mooie kastelen te vinden, zoals bijvoorbeeld Château Lastours, en diverse mooie grotten als Gouffre de Cabrespine en Grotte de Limousis. Wanneer u een natuurliefhebber bent, graag wandelingen maakt en daarnaast graag mooie kastelen en grotten bezoekt, is dit gebied dan ook een hele fijne vakantiebestemming!
Montagne Noire

Montagne Noire bezoeken?

Wilt u dit prachtige gebied zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant: