Montségur

Montségur is een kasteel op een berg in een noordelijke uitloper van de Pyreneeën, ongeveer 20 kilometer van de stad Foix.

Montségur

Het kasteel heeft toebehoord aan de Katharen. De Katharen, of Albigenzen, vormden een religieuze groepering ten tijde van de late Middeleeuwen. Deze groepering was vooral actief in Occitanië, het zuiden van Frankrijk en Noord-Italië. De Katharen wezen het Oude Testament af, waardoor zij als ketters werden gezien. Hierdoor werden zij vervolgd door zowel de Rooms-Katholieke Kerk als door de Franse koningen.

Geschiedenis van Montségur

In het jaar 1243 was de burcht van Montségur de belangrijkste vesting van de Katharen, waar de soldaten van Pierre-Roger de Mirepoix waren gelegerd. Deze burcht, gelegen op 1216 meter hoogte werd belegerd door de kruisvaarders, in naam van het Katholieke geloof. Dit was aanvankelijk zonder succes. Door de groote hoogte waarop de burcht zich bevond, was het onmogelijk om katapulten te gebruiken. Deze hadden niet genoeg bereik. Op een nacht keerde het tij. Een groepje kruisvaarders slaagden er in om een toren in te nemen die ongeveer op dezelfde hoogte lag als de burcht. Op deze manier waren de kruisvaarders alsnog in staat om de burcht te bestoken met katapulten. De katapulten schoten grote delen van het kasteel kapot, waarna de Katharen zich op 16 maart 1244 overgaven. Zij kregen de keuze: óf zij bekeerden zich tot het officiële Christendom, óf zij zouden op de brandstapel belanden. Naar verluid kozen er tussen de 200 en 225 Katharen die zich in Montségur bevonden vrijwillig voor de brandstapel.

Er doen verhalen de ronde dat er tijdens de belegering van Montségur enkele Katharen wisten te ontsnappen. Volgens de verhalen zouden zij een onbekende bagage bij zich hebben gehad. Dit verhaal wordt gezien als de basis voor vele legenden met betrekking tot de ‘Heilige Graal’.

Na de overgave werd de burcht van de Katharen volledig verwoest.

Montségur vandaag de dag

De ruïne die vandaag de dag bezocht kan worden door toeristen, is een garnizoensburcht die werd gebouwd in opdracht van Guy de Lévis II, de nieuwe heer van Mirepoix. Deze ruïne bevind zich op de oude locatie van het Katharen kasteel. Aan de noordwestkant van de ruïne liggen de overblijfselen van het bijhorende Katharendorp. Tevens is daar een monument te vinden, ter nagedachtenis aan de grootscheepse vrijwillige verbranding van de Katharen in 1244. Het kasteel Montségur is te bereiken via een stijl, ongemakkelijk wandelpad. Een goede conditie en stevige wandelschoenen zijn absoluut geen overbodige luxe. De pittige wandeling is echter absoluut de moeite waard, want bovenop de heuvel kunt u bij het kasteel genieten van een prachtig uitzicht.

De ruïne van Montségur

Montségur bezoeken?

Zelf ervaren hoe indrukwekkend dit kasteel is? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: