Musée des Augustins

Musée des Augustins is een museum voor schone kunsten in de stad Toulouse, in de regio Haute-Garonne. Dit museum staat bekend om haar brede collectie aan beeldhouwwerken en schilderijen uit de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalig augustijnenklooster.

Geschiedenis van het Musée des Augustins

Het oude augustijnenklooster waar vandaag de dag het Musée des Augustins is gevestigd, werd gebouwd in het jaar 1309. Tijdens haar hoogtijdagen leefden er zo’n tweehonderd monniken in het klooster. In het jaar 1793 werd het klooster geseculariseerd en op 27 augustus 1795 werd het museum voor het eerst geopend, vlak na de opening van het Louvre in Parijs. Hiermee is dit museum een van de oudste musea in heel Frankrijk, na het Louvre en het Musée des Beaux Arts in Besançon. Aan het begin van de negentiende eeuw werden er vele middeleeuwse gebouwen afgebroken. Men besloot dat alle religieuze kenmerken van het klooster verwijderd moesten worden. Als gevolg van dit besluit werd het klooster verbouwd, zodat het nog meer werken kon huisvesten. In het jaar 1840 werd het klooster uitgeroepen tot historisch monument, waarmee de toekomst van het museum verzekerd werd.

Het Musée des Augustins vandaag de dag

Vandaag de dag staat het Musée des Augustins in Toulouse bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in deze stad. Wanneer u door de poorten van dit museum stapt, waant u zich in een andere wereld. Vanwege haar uitgebreide collectie aan schilderijen en sculpturen kunt u voor een uitgebreid bezoek aan dit museum gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u dit museum bezoekt kunt u ook door haar oude kloostertuin lopen. Deze is strak aangelegd en werkelijk prachtig te noemen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de omgeving van Toulouse of in de stad zelf, is het absoluut de moeite waard om dit museum met een bezoekje te vereren.

Het Musée des Augustins bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende museum in Toulouse zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant: