Musée Toulouse-Lautrec

Het Musée Toulouse-Lautrec is een indrukwekkend museum, dat gevestigd is in het Palais de la Berbie, in de stad Albi. Het museum is in zijn geheel gewijd aan de Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec, die nabij Albi geboren is. In het museum zijn vele werken van deze schilder te vinden. Musée Toulouse-Lautrec

Geschiedenis van Musée Toulouse-Lautrec

Het Palais de Berbie, waar vandaag de dag het museum gevestigd is, was al vroeg in de geschiedenis een belangrijk gebouw. Dit bijzondere bouwwerk, dat vlakbij de bekende kathedraal Sainte-Cécile gelegen is, was namelijk tot het jaar 1905 de residentie van de bisschoppen van Albi. Zoals bij vele andere kunstenaars ook het geval is, werd het werk van Henri de Toulouse-Lautrec pas na zijn dood op echt waarde geschat. Toen Lautrec in het jaar 1901 overleed, probeerden zijn ouders zijn werken te doneren aan een museum. Verschillende Parijse musea hadden de werken van Toulouse-Lautrec echter al geweigerd. Daarom stelde de moeder van de kunstenaar, gravin Adèle de Toulouse-Lautrec, de stad Albi voor om de werken van haar zoon een mooi onderkomen te bieden. Het stadsbestuur zou al enkele jaren met het idee hebben geschermd om een museum te openen. Omdat het Palais de la Berbie niet langer als residentie van de bisschoppen van Albi diende, besloot het stadsbestuur om hier een museum te vestigen. Mede door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog liep dit project echter vertraging op. Op 30 juli 1922 opende het museum eindelijk haar deuren voor het grote publiek.

Het Musée Toulouse-Lautrec vandaag de dag

Vandaag de dag staat het Musée Toulouse-Lautrec bekend als een van de meest geliefde bezienswaardigheden in de stad Albi. Naast de kathedraal Sainte-Cécile is dit museum dé grote publiekstrekker van deze stad. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in de buurt van de stad Albi is een bezoekje aan dit indrukwekkende museum dan ook meer dan de moeite waard. Naast de werken van Henri de Toulouse-Lautrec zijn er in dit museum ook werken collecties van oude- en moderne kunst te bewonderen en werken van vrienden of tijdgenoten van Henri de Toulouse-Lautrec.
Musée Toulouse-Lautrec

Het Musée Toulouse-Lautrec bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende museum in de prachtige binnenstad van Albi zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk