Plateau de Beille

Het Plateau de Beille is een grote berg in het departement Ariège, in de regio Midi-Pyrénées. Het Plateau de Beille wordt regelmatig opgenomen in de route van de Tour de France, ’s werelds bekendste wielerwedstrijd.Plateau de Beille

Geschiedenis van het Plateau de Beille

Het plateau is ontstaan in het tijdperk dat beter bekend staat als het Cenozoïcum, ongeveer veertig tot vijftig miljoen jaar geleden. Lang was het Plateau de Beille slechts een plaats waar men vee liet grazen. De relatief grote velden op de top van de berg bleken hiervoor uiterst geschikt te zijn. Pas relatief laat, aan het begin van de twintigste eeuw, kwam men tot de conclusie dat deze berg bijzonder geschikt was voor de wintersport. Er werd daarom besloten om een skigebied in te richten op de top van de berg. In het jaar 1989 werd het skigebied op Plateau de Beille officieel geopend. Dit skigebied bestaat onder meer uit 70 kilometer aan langlaufroutes. In het jaar 1995 werd de beklimming van het Plateau de Beille voor het eerst opgenomen in de route van een wielerwedstrijd. Zo was de beklimming in 1995 opgenomen in de editie van de Route du Sud. Drie jaar later, in 1998, maakte de beklimming van deze berg voor het eerst deel uit van het grootste wielerspektakel ter wereld: de Tour de France. Deze etappe werd gewonnen door de Italiaanse wielrenner Marco Pantani. Andere renners die er in slaagden om als eerste boven op de berg aan te komen zijn Lance Armstrong (2002 en 2004), Alberto Contador (2007) en Jelle Vanendert (2011).

Plateau de Beille vandaag de dag

Vandaag de dag is het plateau een geliefde bestemming voor wintersporters. In de zomermaanden is deze locatie echter ook populair onder fietsers en wandelaars. Bovenop het plateau zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar. Hier kunt u naar hartenlust wandelen en genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Pyreneeën. Vergeet dan ook niet om uw fototoestel mee te nemen, want hier kunt u vele prachtige foto’s maken. Een bezoekje aan het Plateau de Beille is een absolute aanrader voor zowel wandelaars en fietsers en voor natuurliefhebbers.
Plateau de Beille

Plateau de Beille bezoeken?

Wilt u deze prachtige berg zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: