Pont Valentré

De Pont Valentré is een middeleeuwse brug over de rivier de Lot in de stad Cahors. De brug is 172 meter lang, en heeft acht bogen. Er zijn drie vierkante torens op de brug gebouwd, die als doel hadden om de stad Cahors te verdedigen. De Pont Valentré staat bekend als het symbool van de stad, en geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse vestingbruggen in Frankrijk.

Pont Valentré

Geschiedenis van Pont Valentré

De bouw van de brug begon op 17 juni het jaar 1308. De bouw van de brug nam maar liefst zeventig jaar tijd in beslag. Volgens een legende komt dit door de duivel. De architect die verantwoordelijk was voor de bouw van de brug zou een pact hebben gesloten met de duivel. In ruil voor grondstoffen die nodig waren voor de bouw van de brug, zou de duivel de ziel van de architect krijgen. Maar als de duivel om wat voor reden dan ook niet aan de verplichtingen zou kunnen voldoen, zou de architect niet met zijn ziel hoeven te betalen.
De architect dacht slim te zijn, en vroeg de duivel om hem water in een zeef te brengen als grondstof voor de bouw. Dit was natuurlijk onmogelijk. Naar verluid werd de duivel zo kwaad dat hij een steen uit de middelste toren van de brug trapte. Elke keer als de steen terug gemetseld werd zou de duivel deze er ’s nachts weer uithalen, als wraak voor de list van de architect.
Tussen de jaren 1867 en 1879 is de brug gerestaureerd, en werd er een beeltenis van de duivel aangebracht. Sinds 1998 staat de Pont Valentré op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pont Valentré vandaag de dag

Vandaag de dag is de Pont Valentré voor iedereen toegankelijk om te bezoeken. De legende van de duivel is verwerkt in de brug. Net onder het dak van de middelste toren op de brug is er een beeltenis van de duivel, trekkend aan een steen, in de muur verwerkt. Jaarlijks vindt er op de avond van 13 juli een vuurwerkspektakel plaats op de Pont Valentré. Dit is een bijzonder spektakel wat u een keer gezien moet hebben. Een bezoek aan deze bijzondere brug is absoluut de moeite waard, en is perfect te combineren met een bezoek aan de stad Cahors.

Pont Valentré

De Pont Valentré bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende brug zelf bewonderen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: