Versterkte kerk van Simorre

De versterkte kerk van Simorre is een bijzonder bouwwerk in het gelijknamige plaatsje in het departement Gers.Versterkte kerk van Simorre De officiële naam van deze kerk is Eglise Notre-Dame de Simorre. Deze versterkte kerk torent hoog uit boven het plaatsje en kent een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van de versterkte kerk van Simorre

Volgens verschillende historische bronnen zou er al vroeg in de geschiedenis sprake zijn geweest van een abdij bij het plaatsje Simorre. Doordat de Gers in de achtste eeuw na Christus te maken kreeg met invallen van de Saracenen, zou deze abdij verwoest zijn. Ook werd het departement in de negende eeuw geteisterd door invallen van Noormannen, die eveneens een spoor van vernietiging achter lieten. De hedendaagse versterkte kerk van Simorre werd aan het begin van de veertiende eeuw ingewijd. Door de eeuwen heen is deze kerk meerdere malen uitgebreid en verder versterkt. Als gevolg van de Franse Revolutie werd de versterkte kerk verkocht en vervolgens deels vernietigd. Onder toeziend oog van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc werd de abdij in de negentiende eeuw weer volledig hersteld. Sindsdien staat de versterkte kerk van Simorre bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Gers.

De versterkte kerk van Simorre vandaag de dag

Alleen al aan de buitenkant ziet deze versterkte kerk in het plaatsje Simorre er bijzonder uit. Binnenin de kerk kunt u genieten van prachtige glas-in-lood ramen en de indrukwekkende bakstenen muren en gewelven. Voor een uitgebreid bezoek aan deze kerk kunt u gerust enkele uurtjes de tijd nemen. Een bezoekje aan de kerk is goed te combineren met een wandeling door het plaatsje Simorre, want in dit plaatsje zijn verschillende leuke pleintjes en mooie vakwerkhuizen te vinden. Overigens zijn geschiedkundigen er van overtuigd dat de kerk er voor de werkzaamheden van Viollet-le-Duc er aanzienlijk anders uit moet hebben gezien. Zo zou Viollet-le-Duc zo veel verfraaiingen hebben aangebracht dat het oorspronkelijke uiterlijk van de kerk grotendeels verloren is gegaan. Desalniettemin is dit bijzondere bouwwerk meer dan de moeite waard om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers!

De versterkte kerk van Simorre bezoeken?

Wilt u de bijzondere versterkte kerk van Simorre in het departement Gers zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk