Villa de Séviac

Villa de Séviac is een oude Romeinse villa uit de vierde eeuw na Christus. De villa ligt vlakbij de plaats Montréal, daar waar de rivieren Azoue en Argentans samenvloeien. Deze villa staat bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in het departement Gers.

Geschiedenis van Villa de Séviac

Villa de Séviac moet ooit bewoond zijn geweest door een erg belangrijke persoon. De sporen van deze bijzondere villa werden aan het einde van de negentiende eeuw bij toeval ontdekt, toen men hier een boerderij wilde bouwen. Al vrij snel na de ontdekking van deze bijzondere locatie vonden er opgravingen plaats. De eerste opgravingen, vlak voor het uitbreken van de eerste Wereldoorlog, verliepen echter niet zo secuur als dit vandaag de dag gebeurd. Hierdoor zijn verschillende elementen van deze villa beschadigd geraakt. Mede door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog raakte deze bijzondere locatie in de vergetelheid.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd Villa de Séviac herontdekt door Paulette Aragon-Launet, een lid van de Archeologische Vereniging van Gers. Tijdens de voorzichtige opgravingen die hier op volgden, werden onder meer prachtige mozaïekvloeren blootgelegd, evenals een groot thermencomplex. Deze ontdekking doet vermoeden dat dit niet zomaar een buitenhuisje was, maar een villa voor een belangrijk persoon ten tijde van het Romeinse Rijk. Op ongeveer twaalf kilometer van deze bijzondere villa ligt de plaats Eauze. Deze plaats heette vroeger Eluse en was een belangrijke Romeinse stad. Het vermoeden bestaat dan ook dat de bewoner van Villa de Séviac wellicht een bestuurder van deze Romeinse stad is geweest.

Villa de Séviac vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bijzondere villa opengesteld voor bezoekers. Wanneer u deze mooie bezienswaardigheid bezoekt kunt u zich vergapen aan de vele prachtige mozaïekvloeren. Ook de zuilengalerij is mooi om te zien. De vloeren zijn grotendeels overdekt. Dit betekent dat u ook tijdens de erg warme en zonnige zomerdagen gerust een uitstapje kunt maken naar deze leuke bezienswaardigheid. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers is een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie absoluut de moeite waard!

Villa de Séviac

Villa de Séviac bezoeken?

Wilt u deze bijzondere historische locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: