Haute-Garonne

Haute-Garonne is een van de acht departementen in de regio Midi-Pyrénées. De overige zeven departementen zijn: Ariège, Aveyron, Gers, Lot, Hautes-Pyrénées, Tarn en Tarn-et-Garonne. Toulouse is de belangrijkste stad in dit departement, dat is omgeven door de departementen Ariège, Hautes-Pyrénées, Gers en Aude. In het zuiden grenst het departement aan Spanje.

Geschiedenis van het departement Haute-Garonne

Haute-Garonne
In het departement zijn sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond is geweest. Zo zijn er bijvoorbeeld prehistorische gereedschappen als bijlen en speerpunten gevonden. Het departement werd gecreëerd op 4 maart in het jaar 1790, tijdens de Franse Revolutie. Het departement ontstond uit een deel van de voormalige provincie Languedoc. Het departement werd begrensd door de rivieren Tarn en Tescou. De geschiedenis van het departement hangt verder nauw samen met de geschiedenis van de stad Toulouse. Zo heeft het departement een rumoerige geschiedenis achter de rug. Ongeveer 2000 jaar geleden leefde een kleine groep Kelten in de omgeving. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk werd het gebied door de Romeinen bezet, die vervolgens enkele nederzettingen stichtten, waaronder Toulouse en Bagnères-de-Luchon. In de twaalfde eeuw na Christus kreeg het departement Haute-Garonne te maken met de onrusten rondom de vervolging van de katharen door de katholieke kerk. In de veertiende eeuw werd deze streek, evenals vele andere gebieden in Frankrijk, getroffen door de pest. Ondanks deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Haute-Garonne, kon het department uitgroeien tot het prachtige gebied zoals het vandaag de dag bekend staat.

Haute-Garonne vandaag de dag

Vandaag de dag kan het departement Haute-Garonne grofweg in zes verschillende delen worden opgedeeld. Allereerst is er het gebied dat bekend staat als Pyrénées Centrals, dit is het gebied vlak bij de grens met Spanje. Dit gebied staat bekend om haar hoge bergtoppen, die in sommige gevallen zelfs meer dan 3000 meter hoog zijn. Andere mooie gebieden in dit departement zijn: Commiges, met haar prachtige plaatsjes, Lauragais, het agrarische gebied in Haute-Garonne, Pays Toulousain, het gebied ten noorden van de stad Toulouse en Frontonnais, de streek van wijngaarden en fruitteelt. De veelzijdigheid van dit departement maakt het ideale vakantiebestemming voor een heerlijke vakantie in het zuiden van Frankrijk.
Haute-Garonne

Vakantie in Haute-Garonne?

Wilt u dit bijzondere departement zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant: