Lot

Het departement Lot is een van de acht departementen van de regio Midi-Pyrénées. De overige zeven departementen zijn: Ariège, Aveyron, Haute-Garonne, Gers, Hautes-Pyrénées, Tarn en Tarn-et-Garonne. Het departement ligt voor een groot deel op de kalkhoogvlaktes, de zogenaamde Causses. Een groot deel hiervan is een officieel natuurpark. Het landschap van het departement Lot wordt doorsneden door verschillende rivieren. Het departement is omgeven door de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne en Dordogne. De belangrijkste steden in het departement Lot zijn Cahors en Figeac.

Geschiedenis van het departement Lot

Lot
Het departement staat bekend als een van de departementen met de meeste archeologische vondsten in heel Frankrijk. Zo zijn er vele sporen gevonden die er op duiden dat het gebied al in de prehistorie bewoond is geweest. Zo zijn er onder meer grotwoningen gevonden en vele verschillende prehistorische gereedschappen als bijlen en speerpunten. Dankzij de verschillende vondsten is duidelijk geworden dat de eerste mensen al rond 40.000 jaar voor Christus in het gebied leefden. Rond het jaar 50 voor Christus werd het departement Lot veroverd door de Romeinen. Vrijwel direct oefenden de Romeinen hun invloed uit. Zo werden de grotere steden omgebouwd tot typisch Romeinse steden. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinen zichtbaar in de vorm van enkele overblijfselen die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals bijvoorbeeld de Arc de Diane in de stad Cahors.

Lot vandaag de dag

Vandaag de dag is het departement Lot een geliefde vakantiebestemming. Er is namelijk genoeg te zien en te beleven. Van de prachtige stad Cahors met haar indrukwekkende Pont Valantré, tot de mooie plaats Figeac. Ook Gouffre de Padirac is absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Deze indrukwekkende grot bevind zich op de bodem van een groot gat in de grond. Middels een spannende boottocht kunnen bezoekers deze mooie grot verkennen. Ook het kasteel van Bonaguil is meer dan de moeite waard om te bezoeken. En vergeet u een bezoekje aan het schilderachtige plaatsje Saint-Cirq-Lapopie niet? Dit plaatsje wordt door de kenners tot de mooiste dorpjes in heel Frankrijk gerekend.
Lot

Vakantie in Lot?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: