Bagnères-de-Luchon

Bagnères-de-Luchon is een plaats gelegen in het departement Haute-Garonne, in de regio Midi-Pyrénées. Bagnères-de-Luchon ligt midden in de Pyreneeën, nagenoeg op de grens met Spanje. De plaats wordt regelmatig opgenomen in het parcours van de Tour de France. Bagnères-de-Luchon

Geschiedenis van Bagnères-de-Luchon

De omgeving van Bagnères-de-Luchon werd al ruim 2000 jaar geleden bewoond, zo is gebleken uit verschillende vondsten. In het jaar 76 voor Christus keerden de troepen van Pompey de Grote terug uit een veldtocht in Spanje. Na in Spanje de stad Pamplona te hebben gesticht, verbleven hij en zijn troepen in de omgeving van het huidige Bagnères-de-Luchon. Een van de soldaten uit het leger van Pompey de Grote zou aan een huidziekte hebben geleden. Na een onderdompeling in de thermale wateren van Luchon zou de soldaat genezen zijn. Hierdoor werden de thermale wateren bij Bagnères-de-Luchon al snel bekend. In het jaar 25 voor Christus bouwden de Romeinen onder meer drie zwembaden en enkele thermale baden in dit gebied. De baden stonden bekend vanwege het motto: “Balneum Lixonense post Neapolitense primum”, vrij vertaald: de baden van Luchon zijn de beste baden na die van Napels. Dit is tot op de dag van vandaag het motto van Bagnères-de-Luchon. In tegenstelling tot vele andere regio’s en steden en dorpen in Frankrijk, had zowel de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland als de Franse Revolutie geen grote invloed op het leven in deze plaats. Bagnères-de-Luchon werd door de eeuwen heen echter steeds bekender vanwege haar bronnen. Zo werden de thermale bronnen onder meer bezocht door illustere gasten als koning Alfonso XIII van Spanje. Ook doordat Bagnères-de-Luchon regelmatig werd opgenomen in de route van de Tour de France werd het plaatsje alsmaar bekender bij het grote publiek. Ook groeide de plaats uit tot een populair wintersportoord, door de bouw van de gondel naar het ski resort Superbagnères.

Bagnères-de-Luchon vandaag de dag

Vandaag de dag is Bagnères-de-Luchon een geliefde vakantiebestemming, zowel in de zomer als in de winter. Haar thermale baden zijn wereldberoemd, en het nabijgelegen ski resort is een walhalla voor wintersportliefhebbers. Ook het plaatsje zelf is echter een bezoekje waard. Bagnères-de-Luchon is een prachtig plaatsje met vele mooie oude gebouwen en bovendien veel restaurantjes en gezellige terrasjes. Wanneer u dit plaatsje bezoekt is een ritje in de skilift naar Superbagnères meer dan de moeite waard. Vooral bij helder weer kunt u vanuit de gondel genieten van een prachtig uitzicht over de plaats. Bagnères-de-Luchon is een ideale vakantiebestemming voor zowel wintersporters als voor natuurliefhebbers.
Bagnères-de-Luchon

Bagnères-de-Luchon bezoeken?

Wilt u deze mooie plaats in de Pyreneeën zelf bezoeken? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk