Bassoues

Bassoues is een bastideplaatsje in het departement Gers.Bassoues Het plaatsje ligt op een heuvel, ongeveer 35 kilometer ten westen van de grotere plaats Auch en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in deze streek.

Geschiedenis van Bassoues

Op de heuvel waar het bastideplaatsje op ligt, lag vroeger een groot bos. Het Baskische woord voor bos, ‘basoa’, is terug te herkennen in de naam van deze bastide. In de dertiende eeuw maakte dit bos plaats voor een bastide, die hier werd gebouwd in opdracht van de aartsbisschop van Auch. Deze bastide kreeg de naam Bassoues en werd al snel voorzien van verschillende rechten, waaronder het recht om een markt te organiseren. Ook werd het plaatsje volledig ommuurd en werd er een kasteel gebouwd, met een grote donjon. Deze donjon was maar liefst 43 meter hoog, zodat men vijandelijke legers en struikrovers tijdig aan kon zien komen. Doordat het plaatsje zijn strategische waarde verloor is een groot gedeelte van de oorspronkelijke verdedigingswerken verloren gegaan. De donjon van Bassoues is echter verrassend goed bewaard gebleven en torent tot op de dag van vandaag hoog uit boven dit charmante bastideplaatsje.

Bassoues vandaag de dag

Vandaag de dag is dit mooie plaatsje met zijn kaarsrechte straatjes en centraal gelegen marktplein het schoolvoorbeeld van een bastide. Door de eeuwen heen is dit plaatsje relatief goed bewaard gebleven, wat terug te zien is aan de vele mooie oude gebouwen en de oude markthal. Een bezoekje aan dit mooie bastideplaatsje is niet compleet zonder ook de donjon bezocht te hebben. Vanuit de donjon kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het bastideplaatsje en de omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers is een bezoekje aan dit mooie bastideplaatsje absoluut de moeite waard!

Bassoues bezoeken?

Wilt u dit mooie bastideplaatsje met zijn indrukwekkende donjon zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk