Bretenoux

Bretenoux is een klein, versterkt plaatsje, een zogenaamde bastide. Het plaatsje ligt in het noorden van het departement Lot, in een vallei van de rivier Dordogne. Het plaatsje is met name bekend vanwege haar indrukwekkende kasteel: Château de Castelnau-Bretenoux. Bretenoux

Geschiedenis van Bretenoux

De naam van dit plaatsje werd voor het eerst benoemd in een historisch geschrift van de benedictijner abdij van Beaulieu-sur-Dordogne. Aan de hand van dit document heeft men kunnen achterhalen dat het plaatsje naar alle waarschijnlijkheid al sinds het jaar 866 na Christus bestaat. Het plaatsje werd pas echt bekend toen in de twaalfde eeuw na Christus haar indrukwekkende kasteel werd gebouwd. Het plaatsje was inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk plaatsje in de regio, en werd daarom ook volledig ommuurd. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het gebied rondom het dorpje bezet door de Engelsen. Ondanks deze rumoerige periode wist het plaatsje de Honderdjarige Oorlog nagenoeg ongeschonden te doorstaan. Ook later, tijdens de Godsdienstoorlogen wist het plaatsje, in tegenstelling tot vele andere plaatsjes in de omgeving, relatief ongeschonden te blijven. Dit is dan ook de reden dat Bretenoux vandaag de dag tot de mooiste historische plaatsjes in het departement Lot behoort.

Bretenoux vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag is Bretenoux een plaatsje dat volgens de kenners tot de allermooiste plaatsjes in het departement Lot behoort. Haar indrukwekkende kasteel, dat boven het plaatsje uittorent, is een van de meest geliefde bezienswaardigheden in de regio. Ook het plaatsje zelf is echter meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Dit plaatsje heeft alles te bieden wat u van een bastide verwacht: smalle straatjes, prachtige oude gebouwen, leuke winkeltjes en heerlijke terrasjes. Een bezoekje aan het Château de Castelnau-Bretenoux is dan ook prima te combineren met een bezoekje aan het prachtige plaatsje zelf. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Lot is dit een plaatsje dat meer dan de moeite waard is om met een bezoekje te vereren!
Bretenoux

Bretenoux bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk