Capdenac-le-Haut

Capdenac-le-Haut is een prachtig plaatsje in het departement Lot. Het plaatsje behoort officieel tot de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk en staat dan ook op de lijst van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Capdenac-le-Haut ligt ongeveer vier kilometer van de grotere plaats Figeac. De officiële benaming van het plaatsje is Capdenac, maar vanwege het fantastische uitzicht vanuit het plaatsje wordt het plaatsje veelal Capdenac-le-Haut genoemd.

Geschiedenis van Capdenac-le-Haut

Het plaatsje is gebouwd op een hoge rots langs een meander van de rivier Lot. Deze strategische locatie, ongeveer honderd meter boven de rivier, werd al vroeg in de geschiedenis als veilige locatie beschouwd. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat enkele rotswoningen, onderaan deze rots, al tijdens de prehistorie bewoond moeten zijn geweest. Bovenop de rots zijn Gallische munten gevonden, wat bewijst dat er een Gallisch oppidum is geweest. Dit oppidum zou een van de laatste verzetshaarden zijn geweest tegen de legers van Julius Caesar tijdens de Gallische oorlogen in het jaar 51 voor Christus. Nadat de Romeinen het gebied hadden veroverd, bouwden zij een fort bovenop de rots. Dit fort groeide al snel uit tot een belangrijk plaatsje, dat tot aan de val van het Romeinse Rijk een aanzienlijke groei doormaakte. Nadat de Romeinen waren verdreven, werd Capdenac-le-Haut veroverd door de Visigoten. Zij noemden dit plaatsje Hac denasci Caput, vrij vertaald ‘gevallen stad’. Het is waarschijnlijk dat hier de huidige naam van het plaatsje, Capdenac, van is afgeleid. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland werd het plaatsje veroverd door de Engelsen, die ogenblikkelijk de verdedigingswerken van dit strategisch gelegen plaatsje versterkten. Deze verdedigingswerken werden in de negentiende eeuw bijna volledig afgebroken.

Capdenac-le-Haut vandaag de dag

Vandaag de dag staat Capdenac-le-Haut bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Lot. Het plaatsje heeft haar historische karakter weten te behouden, wat te zien is aan de vele mooie oude gebouwen en smalle straatjes. Een wandeling door dit mooie plaatsje is meer dan de moeite waard. Zo kunt u onder meer de overgebleven verdedigingswerken bewonderen en genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Lot, of in het aangrenzende departement Aveyron, is een bezoekje aan dit prachtige historische plaatsje meer dan de moeite waard!
Capdenac-le-Haut

Capdenac-le-Haut bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje hoog op de rots zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk