Castelnau-de-Montmiral

Het dorpje Castelnau-de-Montmiral ligt circa 32 kilometer ten westen van de stad Albi. Het dorpje ligt op een rotsplateau, en kijkt uit over de wijngaarden van Gaillac. Dit plaatsje wordt tot de mooiste dorpen van Frankrijk gerekend, de zogeheten ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Castelnau-de-Montmiral

Geschiedenis van Castelnau-de-Montmiral

Uit archeologische opgravingen blijkt dat het nabijgelegen bos ‘La Grésigne’ al in de Bronstijd bewoond werd. Het dorpje zelf werd echter pas in de 13e eeuw gesticht door graaf Raymond VII van Toulouse. De oorspronkelijke naam was Novum Castellum Montis Mirabilis. Later werd de naam gewijzigd in Castelnau-de-Montmiral. Het woord ‘Castelnau’ betekent ‘nieuw kasteel’, en ‘Montmiral’ betekent ‘heuvel met uitzicht’. Het dorp werd gesticht op de fundamenten van een eerdere burcht, die was vernietigd gedurende de Eerste Albigenzische Kruistocht (1209-1224). Castelnau-de-Montmiral bleef niet gespaard van oorlogen en historische perikelen. Zo ging het dorp gedurende de Honderd Jarige Oorlog met Engeland gebukt onder een lange periode van onrust. Regelmatig werd het dorp slachtoffer van plunderende soldaten. In de 14e eeuw kwam het dorp in het bezit van de machtige graven van Armagnac, wiens lange en bittere geschillen met de graven van Bourgondië de vernederende nederlaag tegen de Engelsen bij Agincourt inleidden. Het kasteel van Castelnau-de-Montmiral werd uiteindelijk toegekend aan Charles d’Armagnac, het laatste overgebleven lid van de familie. Tijdens de godsdienstoorlogen in de 16e eeuw werd het dorp een bolwerk tegen de dominante Protestanten, en werd asiel gegeven aan gevluchte Katholieken.

Castelnau-de-Montmiral vandaag de dag

Castelnau-de-Montmiral is vandaag de dag gevormd door de geschiedenis. Er zijn nog vele sporen zichtbaar uit de Middeleeuwen en de 17e eeuw te vinden in het dorp en haar nabije omgeving. Zo is de kerk absoluut een bezoek waard. Ze herbergt het kruis van Montmiral, een geschenk van Charles d’Armagnac. Een bezoekje aan het centraal gelegen dorpsplein, met haar vele terrasjes, is tevens aan te raden voor een drankje of een lunch!

Castelnau-de-Montmiral bezoeken?

Wilt u zelf door de straten van dit mooie dorpje lopen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk