Conques

Conques is een prachtig plaatsje, gelegen in het departement Aveyron, in de regio Midi-Pyrénées. Dit plaatsje heeft haar middeleeuwse karakter behouden, en wordt door velen tot de allermooiste dorpjes van heel Frankrijk gerekend. Het plaatsje ligt op een stijle helling van een vallei van de rivier Le Dourdou, een zijrivier van de grote rivier Lot. Dit plaatsje staat bekend vanwege haar indrukwekkende abdij, de abdij van Sainte-Foy, en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het plaatsje is een belangrijke etappe op deze bedevaartroute.

Conques

Geschiedenis van Conques

De geschiedenis van het plaatsje is nauw verbonden met dat van haar beroemde abdij, de abdij van Saint-Foy. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er op de locatie van de huidige abdij, ooit een kleine kapel moet hebben gestaan, gewijd aan de Heilige Verlosser. In de elfde eeuw na Christus werd de kapel afgebroken, om plaats te maken voor de grote abdij. Na de bouw van de abdij groeide het plaatsje uit tot een bedevaartsoord. Dit had te maken met de aanwezigheid van de relieken van de heilige Foy, een jonge vrouwelijke martelaar uit de vierde eeuw na Christus. De wijze waarop deze relieken werden verkregen verdient echter niet de schoonheidsprijs. Deze relieken zijn in het jaar 866 na Christus in Conques terecht gekomen na diefstal. Na eerdere mislukte pogingen om de relieken van St. Vincent van Saragossa en de relieken van St. Vincent Pompejac te stelen, is het een monnik uit Conques na bijna tien jaar gelukt om de relieken van Saint-Foy te stelen en onder te brengen in de abdij in Conques. Dankzij de aanwezigheid van deze relieken kwamen bedevaartsgangers uit alle uithoeken van het land naar Conques, waardoor er rondom de abdij een klein dorpje ontstond. Na de Franse Revolutie werd het dorpje verlaten. In het jaar 1837 werd Conques echter ‘herontdekt’ door de Franse historicus Prosper Merimee. Het dorpje bleek haar middeleeuwse karakter te hebben behouden, en zou uitgroeien tot een van de mooist bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes in Frankrijk. Het belang van Conques voor de bedevaarten werd in 1998 onderstreept doordat zowel haar abdij als de bedevaartsbrug over de nabijgelegen rivier le Dourdou op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werden geplaatst.

Conques vandaag de dag

Vandaag de dag is Conques een drukbezocht dorpje. Wanneer u door dit dorpje wandelt waant u zich in de middeleeuwen! Dit komt doordat het dorpje haar middeleeuwse karakter bijna perfect heeft behouden. Hier kunt u talloze prachtige foto’s maken. De aanwezigheid van de vele oude huisjes én de winkeltjes en restaurantjes zorgen ervoor dat u hier gerust een middagje door kunt brengen. Het middeleeuwse Conques, met haar prachtige abdij, geldt als een van de mooiste plekjes van de regio Midi-Pyrénées, en is absoluut een bezoekje waard!

Conques

Conques bezoeken?

Zelf dit prachtige middeleeuwse plaatsje en haar abdij verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant: