Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel is een prachtig plaatsje gelegen in het departement Tarn, in de regio Midi-Pyrénees. Het plaatsje is vanwege haar middeleeuwse karakter een veel bezocht dorpje door toeristen, en is een halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Cordes-sur-Ciel

Geschiedenis van Cordes-sur-Ciel

Het plaatsje is ontstaan rondom een militair fort met de naam ‘La Bastide de Cordes’. Dit fort is gebouwd tussen 1222 en 1229, in opdracht van Raymond VII. In dit fort werd onderdak geboden aan mensen die op de vlucht waren voor de troepen van Simon de Montfort, die in de naam van het Katholieke geloof bezig was met een kruistocht tegen de Albigenzen. De Albigenzen werden vervolgd vanwege hun geloof, het Katharisme. Raymond VII bood hen bescherming in het fort. Door de eeuwen heen maakte Cordes-sur-Ciel een periode van welvaart door, dankzij de aanwezigheid van weverijen en leerlooierijen. Dankzij de inkomsten vanuit de alsmaar toenemende handel groeide Cordes-sur-Ciel al relatief snel uit tot een stadje van circa 5000 inwoners. In het jaar 1350 kwam er echter een abrupt einde aan deze periode van welvaart. Evenals in vele andere steden in zuid-Frankrijk, kreeg het plaatsje te maken met de pest. Deze verschrikkelijke ziekte maakte erg veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Uit verschillende documenten blijkt dat het inwoneraantal van dit plaatsje daalde van circa 5000 inwoners naar slechts 1000 inwoners in enkele jaren tijd. Later in de geschiedenis kreeg het plaatsje nog meer tegenslagen te verwerken. Nieuwe pestepidemien en de godsdienstoorlogen in de 16e en 17e eeuw zorgden ervoor dat het plaatsje zich nooit heeft kunnen ontwikkelen tot een grote stad. Overigens stond het plaatsje tot aan het jaar 1993 bekend als Cordes. In 1993 werd de naam van het plaatsje veranderd in Cordes-sur-Ciel.

Cordes-sur-Ciel vandaag de dag

Vandaag de dag is Cordes-sur-Ciel een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het plaatsje, ondanks alle tegenslagen waar het door de eeuwen heen mee te maken heeft gekregen, haar middeleeuwse karakter heeft behouden. De oude straatjes, de prachtige oude gebouwen en de leuke winkeltjes en terrasjes maken van Cordes-sur-Ciel een plaatsje dat u echt eens gezien moet hebben!

Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel bezoeken?

Zelf dit prachtige middeleeuwse dorpje verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant: